Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Enklare språk skulle underlätta för alla

En handfull politiker i Östersunds kommunfullmäktige är födda utomlands. Ytterligare en utlandsfödd politiker är Abbe El Hachimi som just nu inte har något kommunuppdrag.

Annons

Abbe El Hachimi, ursprungligen från Marocko, har i flera omgångar bott i Östersund och har suttit länge i kommunens högsta politiska församling, kommunfullmäktige. Det lämnade han våren 2011 på grund av tidsbrist.

Fortfarande är han aktiv internt i Socialdemokraterna.

– Jag tycker att alla invandrare måste vara delta i politiken. Det är där alla viktiga beslut tas.

Hans upplevelse av kommunpolitiken i Östersund är att alla partier var måna om att få med invandrare. Han blev till och med uppvaktad av andra partier när han lämnade kommunfullmäktige.

Helt klart bör fler med utländsk bakgrund in i politiken, menar Abbe El Hachimi.

– Alla tjänar på att bli engagerade. Vi invandrare berikar vårt ordförråd och framför allt är med och påverkar.

Men partierna kunde göra mer. Där håller han med Isis Marie Aimee Nyampame.

– Man kan alltid förbättra, det gäller alla partier.

Det första intrycket för den som kommer ny har stor vikt.

– När man kommer till ett möte och hör proffsen prata kan man tycka att det verkar väldigt svårt. Så man skulle kunna använda ett enklare språk, ett mer vardagligt och folkligt språk. Det är en fördel för alla, också den som inte är invandrare.

När Abbe El Hachimi lämnade fullmäktige hade han en plats i presidiet som består av ordföranden och vice ordföranden, vilket kan betraktas som några av politikens hedersuppdrag.

Även hustrun Latifa Motia var invald som ledamot i fullmäktige efter förra valet. Hon lämnade också sitt uppdrag under 2011 av samma skäl som Abbe.

Några fler uppdrag i Östersund är inte aktuella för någon av dem. Inom kort flyttar familjen till Lund.

– Min fru som är distriktsläkare vill specialisera sig och våra barn ska börja studera. Ett på universitetet och ett på gymnasiet. Jag får böja mig för majoriteten och flytta jag med, säger Abbe El Hachimi med ett litet skratt.

För det är inte helt lätt att lämna Östersund för honom.

– Jag har bott i Jämtland så länge så jag har rotat mig här.

------------------------------

Några av de utrikes födda i Östersunds kommunfullmäktige: Lise Hjemgaard-Svensson (M), från Norge, Bogna Wojtkiewicz Adolfsson (C) från Polen och Ertu Gencturk (S) som har turkiskt ursprung. Kholod Mahmood är född i Irak.