Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Enn magnifik estradör

/
  • Mattias Enn är kongenial när han sjunger sig igenom den svenska revytraditionen, han kan sina idoler ner till minsta rörelse och sjunger utmärkt.

Den erfarna publiken må vara både vithårig och väl så mogen, men när Mattias Enn sjungit ut sin sista kuplett står hela Storsjöteatern upp, ihärdigt applåderande.

Annons

Och jag klappar gärna med.

För vi har fått bevittna en fullfjädrad estradör med humor, historiskt medvetande och en mycket genomarbetad mimik.

Matias Enn var senast i länet för något år sedan när han sjöng tidstypisk musik i det vackra föreningshuset i Tavnäs.

Nu turnerar han riket runt med "Ett sekel av revyer - Från Rolf till Ramel" - en historisk exposé över svensk revytradition, från Emil Nordlander och Rolf fram till Hasse & Tage och Povels bästa godbitar.

Och inför denna publik kan förstås succén tyckas given, med en parad av örhängen som han enkelt får publiken att sjunga med i.

Men Mattias Enn är dessutom en bedårande scenkonstnär som briljerar med små uttrycksmedel.

Han fångar Zarah Leander med en spretande hand, Hjördis Pettersson med ett barskt leende och Karl Gerhard med några exakta inandningar.

Därför räcker det med en ny huvudbonad eller bara en gest för att presentera nästa artist han gestaltar.

Hela hans mimik är dessutom fascinerande, rörelserna smakar särskilt 40- och 50-tal, liksom diktionen och inte minst den utsökta artikulationen.

Sammantaget bevarar han ett äktsvenskt kulturarv, ett glatt och frispråkigt som aldrig skulle flirta med den unkna konstsyn som just röstats in i svensk riksdag och mumlar grötigt om svenskhet.

Kanske är det därför som ”Den ökända hästen från Troja” får en av kvällens längsta applåder - men också för det suggestiva framförandet.

Mattias Enn är särskilt lämpad att sjunga just Leanders material och ackompanjerad av Samuel Skönbergs flyhänta piano blir det en kongenial föreställning.

Fläckfri och dessutom rolig.

Annons