Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ensamkommande flyktingbarn paras ihop med svenska kompisar i nytt projekt

/
  • Mateulah Asiz, Nasrullah Ahmadi, Leif Hadefjell, Marzieh Akbarie och Asad Bayat. Alla ungdomarna är ensamkommande flyktingbarn från Afghanistan och bor på Migrationsverkets hvb-hem i Dvärsätt. De tre killarna har Leif Hadefjell som god man. Genom projektet
  • Lydia Landin, Ida Skallberg och Magdalena Pesonen går alla på samhällsprogrammet och vill gärna bli kompis med en ensamkommande flykting.
  • Nasrullah Ahmadi har blivit tilldelad Josefiné Josefsson och Lydia Landin som svenska kompisar. Nu byter de kontaktuppgifter och blir vänner på facebook.
  • Asad Bayat och Cornelia Sundby är nyblivna vänner.

De försöker lära sig svenska så fort de bara kan och behöver därför svenskar att prata med.
Leif Hadefjell, god man, har startat projektet "Nya Sverigevänner" vars syfte är att skapa nya kompispar av utländska och svenska elever.

Annons

– Jag är ju här och hälsar på dem ibland och då ser jag hur de sitter i olika grupper, de ensamkommande i en grupp och de svenska eleverna i andra. Men jag vet ju så väl hur mycket de ensamkommande ungdomarna vill, och behöver, prata svenska, säger Leif Hadefjell.

Han står i Jämtlands Gymnasium Wargentins entréhall och väntar på "sina killar". Leif Hadefjell från Nälden är god man åt tre flyktingbarn från Afghanistan som nu bor i Krokoms kommun. En efter en dyker de upp: 17-åriga Mateulah som gärna gymmar på fritiden, 16-åriga kickboxaren Asad och Nasrullah som även han gillar att träna. Alla tre bor i Dvärsätt på hvb-hem och går på Wargentins introduktionsprogram för att lära sig svenska. Asad Bayat är den som bott i Sverige kortast tid, fyra månader, men han är redan en fena på svenska.

– Jag behöver prata mer svenska. Jag vill gärna ha en svensk kompis, säger han.

Läs mer: ”Nya Sverigevänner” smutskastas av främlingsfientliga sajter

Leif Hadefjell är förutom sitt engagemang som god man även en aktiv medlem i MC-klubben Templar Knights MC. Klubben arrangerar varje år ett flertal motorcykelturer där de samlar in pengar till välgörande ändamål. Tillsammans väljer klubben varje år en sak som de vill uppmärksamma lite extra, och varje år får en medlem välja ett projekt som den medlemmen driver vid sidan av. I år samlar klubben in pengar till prostatacancerfonden och Leif Hadefjell har startat "Nya Sverigevänner".

– Vi i Templar Knights står upp för allas lika värde och det här projektet handlar också om det. Jag vet att de här ensamkommande ungdomarna så gärna vill ha svenska vänner och jag vill att de ska träffas och prata med varandra.

Han kontaktade Wargentins rektorer som genast var med på idén. En förfrågan gick ut bland samhällsprogrammets elever och där var det många som gärna ville vara kompis. En av dem är Najat Idris, som själv invandrade från Etiopien för fem år sedan.

– Jag hade själv behövt en svensk vän när jag kom hit, säger hon.

Även Josefiné Josefsson anmälde sig frivilligt.

– Jag ville göra en god gärning, säger hon.

När alla är samlade delar Leif Hadefjell upp ungdomarna i grupper. Några som anmält sig till projektet kunde inte komma, så grupperna delas in i tre personer i stället för två. Målet från början var att tio par skulle bildas, men eftersom det blev så få deltagare den här gången har vissa ensamkommande ungdomar blivit tilldelade två svenska kompisar. Nu sitter de kring borden och byter kontaktuppgifter och startar vängrupper på facebook.

– Tycker du att det går bra att prata svenska, frågar Josefiné Josefsson Nasrullah Ahmadi.

– Så där, svarar han och skrattar lite.

Leif Hadefjell har samlat in pengar så de nya vännerna kan få en slant till en första gemensam aktivitet så som bowling, bio eller fika. Om projektet blir vällyckat är tanken att fler vänskapsprojekt ska skapas, gärna i skolans regi.

– De vill se hur det går med det här, sen hoppas jag att skolan startar egna projekt, säger Leif Hadefjell.

Läs mer om ensamkommande flyktingbarn: Få tog chansen att fråga om hvb-hemmet

Mer läsning:

Missing people Jämtland: ”Organiseringen är oerhört viktig”

Människors engagemang tar sig nya former

Föllingeföretaget har funnits i 30 år – nu vill man nå nya delar av marknaden

Annons