Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ensidigt om vindkraften

Ger vindkraften bara onytta och ingen nytta? Mittnytts inslag nyligen om vindkraften gav enligt vår mening en ensidig bild.

Vindkraften ger en "solklar" klimatnytta när den ersätter fossil elproduktion. Direktsol och indirekt solenergi kompletterar varandra.

Tillskottet från vindkraft åren 2011–2035 i Europa, Japan och USA kan bli lika stort som tillskottet från all övrig förnybar energi tillsammans i det området (IEA, World energy outlook 2013).

Men om vindkraften ger nytta globalt – ger den då onytta lokalt? Vi utgår från att klimatnyttan är viktig för en bygd, men att det också finns andra positiva effekter som bör ställas mot det intrång i landskapet som en utbyggnad innebär.

Vi arbetar med ett projekt där vi försöker åskådliggöra hur utbyggnaden av vindkraften kan underlättas genom att på bästa sätt gagna den lokala välfärden och välståndet i de områden som berörs av utbyggnadsbeslut som tas i demokratisk ordning.

Utgångspunkten för vårt arbete är erfarenheten att störst lokal nytta och minst onytta ger vindkraftprojekt som placeras rätt, planeras väl och på olika sätt ger lokal avkastning.

Lokala initiativ och mindre projekt brukar lyckas väl. Det finns flera bra exempel i Jämtland och Härjedalen. Mittnytt visade endast ett undantag i Kallbygden, där vindkraftverket var en prototyp i ett sämre läge.

Vi ser också stora projekt som drivs av utomstående företag som ger lokal nytta, men också att de ger intrång i vardagslandskapet som människor upplever negativt. Bäst lyckas projekt där bolaget tidigt och kontinuerligt har en dialog med bygden hur onyttan kan minimeras och nyttan maximeras.

Harry Westermark, Bosse Bodén

projektledare för "Lokal nytta av vindkraft" på Mittuniversitetet

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel