Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Eons kunder hårdast drabbade

Nästan 2000 elbolagskunder saknade i går ström efter stormen Hildes framfart.

99 procent av dessa hade Eon som leverantör.

Vid tiotiden på måndagsmorgonen rapporterade Jämtkraft 20 pågående strömavbrott i länet, Vattenfall bara ett enda.

Eon, däremot, brottades med 1 977, varav 1 848 i Strömsunds kommun.

– Jag kan bekräfta att siffran stämmer och den är vi såklart inte nöjda med. Men exakt vad som gör att vi särskiljer oss i det här fallet är för tidigt att uttala sig om, säger Eons presschef Mattias Hennius.

Hur många jobbar för att komma tillrätta med problemen?

– Vi har 150 till 170 personer ute i fält. Fyra helikoptrar inspekterar från luften, på marken har vi har skogsmaskiner som röjer träd och montörer som lagar ledningar. Det viktigaste är att kunderna får tillbaka strömmen så fort som möjligt, därför jobbar vi även med omkopplingar och reservkraft i form av dieselaggregat.

Eon har de senaste sju åren vädersäkrat 25 000 kilometer av sitt elnät genom att gräva ned ledningar i marken och isolera kablar.

– Skadorna efter stormen Gudrun blev startpunkten på ett massivt arbete. Sedan 2006 har vi vädersäkrat för uppemot 18 miljarder kronor. Nu kan jag inte siffran för Jämtland specifikt, men i de områden som drabbades i helgen skulle jag säga att vi vädersäkrat 2 500 kilometer av elnätet, säger Mattias Hennius.

Men det är uppenbarligen inte tillräckligt?

– Nej. Sverige är ett glesbefolkat land med stora avstånd. Det är mycket som återstår och därför fortsätter vi också att budgetera 1,5 miljard varje år för just det här ändamålet.

Mattias Hennius fortsätter:

– Värt att notera är ändå vädersäkringen ger resultat. Efter stormen Gudrun hade vi strömlösa hushåll i tre veckor, efter stormen Per var det tio dagar och efter stormen Simone 5-6 dagar. Hilde slog till natten mot söndag, förhoppningsvis får vi en ännu bättre siffra där.