Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Erica pluggar vidare i Paraguay

Hon lämnade Funäsdalen för att plugga i Östersund, tänkte fortsätta läsa i Spanien. Men nu hamnar Erica Hammar i Paraguay.

– Det blir spännande och kul. Visst känns det lite nervöst men jag har alltid varit intresserad av andra länder och olika kulturer, säger 16-åriga Erica Hammar.

Hon har avverkat första terminen på Östersunds gymnasieskola där hon går samhällsvetenskaplig utbildning.

– Jag trivs bra, men vill även se mig om och uppleva andra länder. Jag hade tänkt söka på en skola i Spanien men när jag fick chansen att åka till Paraguay tog jag den.

Hon sökte och fick ett stipendium från AFS intercultural program att få åka till Paraguay och studera. Av många sökande i Sverige var hon en av två som fick chansen.

– Drömmen har alltid varit att resa. Men jag hade inte trott att jag skulle hamna i Paraguay.

En av orsakerna till att hon blev en av de utvalda stipendiaterna var att hon tillsammans med andra klasskompisar på skolan i Funäsdalen arbetat med Comenius projektet. Under tre år hade skolan samarbete och utbyte med andra skolor och elever i olika delar av Europa. Något som utmynnat i resor till bland annat Italien, Spanien och England.

– Ett jättebra projekt. Det var då jag upptäckte vad nyttigt det är att uppleva andra kulturer och andra länder.

I slutet av juli bär det iväg med Erica från Rörosvägen i Funäsdalen till Sydamerika och Paraguay. Flygresan tar 23 timmar och när hon väl kommer fram blir det att prata spanska. Det är det språket som gäller för 6,5 miljoner innevånarna i det lilla landet som ligger insprängt mellan Argentina, Bolivia och Brasilien.

– Det ska nog gå bra. Jag har läst spanska sedan sjuan så det är inga större problem, säger Erica Hammar.