Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Erik Berg

Erik Berg, Söderböle och Brunflo, har avlidit i en ålder av 89 år.

Han föddes i byn Höviken som fjärde barnet i syskonskara av tretton. När Erik var 12 år flyttade familjen till Söderböle där föräldrarna fick arrendera en större gård. Efter sex års skolgång började Erik att arbeta i skogen.

1945-46 gjorde han sin militärtjänst vid I 5 i Östersund, och efter det gick han tillbaka till skogsarbetet. 1951 jobbade han vid ett järnbruk i Torshälla och ett mejeri i Köping. Under den perioden smittades han av tbc och låg sjuk i 40 graders feber hela sommaren. Efter att en körtel opererats bort tillfrisknade han, och efter en lång konvalescenstid blev det skogen igen.

Från mitten av 60-talet till slutet av 70-talet jobbade han med asfaltering under sommarhalvåret och skogsarbete under vinterhalvåret. En kortare tid därefter arbetade han vid boardfabriken i Pilgrimstad. 1982 drabbades han av en stroke och blev nu åter konvalescent en tid. Men han tränade upp sig och var till stor hjälp med olika gårdssysslor till sin bror som övertagit arrendet av gården.

Eriks stora intressen var längdskidor, musiken och att vistas i skog och mark. Han var med i Böle-Hövikens jaktlag i 40 år. Han åkte sitt första Vasalopp vid 40 års ålder och 1968 genomförde han loppet tillsammans med sina åtta bröder. Sammanlagt åkte han 13 Vasalopp, 11 Flyktinglopp, 10 Haldo Hanssons samt en massa andra skidtävlingar.

Han spelade dragspel, men hade en hel del andra instrument i sin ägo, som munspel, fiol, orgel, gitarr och cittra. Från mars 2009 till sin bortgång bodde han vid Löjtnantsgården i Brunflo där han fick sin omvårdnad.

Erik var en lugn och försynt person och han behöll sitt klara intellekt ända till slutet. Han var också mycket social och gästvänlig, och kommer att lämna ett stort tomrum efter sig, främst för syskon, svågrar, svägerskor samt syskonbarn.