Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Erik från Gällö designar framtidens BMW-bilar

Den svenske designern Erik Melldahl, från Gällö, har börjat arbeta hos BMW. Han ska designa och rita konceptuella bilar för framtiden.
– Som examensarbete designade jag en konceptbil som skulle kunna vara lokalt tillverkad i Serengeti, som produceras lokalt med hjälp av 3D-skrivare, nedbrytbara material och traditionellt hantverk. Detta samarbete med BMW ledde även till en anställning, säger Erik Melldahl

Annons

Erik har studerat civilingenjörsprogrammet i Luleå samt mastersprogrammet i transportdesign vid Umeå universitet - en av de mest prestigefyllda utbildningarna inom fordonsdesign i världen. Han har tidigare jobbat bland annat med Bang & Olufsen, Teknik Information Krokom AB, Haglöfs Sweden AB och Electroengine in Sweden AB med flera och nu är han hos BMW.

Examensarbetet som han valt att namnge som Maasaica, handlade om en vision som utspelar sig år 2030 i Serengeti där Massajerna bor som nomader, och det kommer att finnas fordon som inte påverkar miljön i samma utsträckning som idag. Man kan också föreställa sig en tid då den tredje industriella revolutionen utspelar sig på den afrikanska kontinenten och är i spetsen för hållbar energi, och fylld med växande, välmående samhällen som kan leva som ett med naturen.

– I dag finns det flera unika stammar runt om i världen som försvinner på grund av den pågående urbaniseringen och förstörda livsmiljöer. Dessa lever väldigt hållbart, men är samtidigt väldigt sköra och drabbas därför hårdast. Bilindustrin i dag är konservativ, men måste ta ett större ansvar då de introducerar nya produkter på nya tillväxtmarknader. De måste snarare anpassa sig till nya kulturer i stället för att bli påtvingad västerländsk kultur. Därför har länder som Kina och Indien haft stora problem med föroreningar när de har ökat sin levnadsstandard, säger Erik Melldahl.

Som formgivare har man en stor möjlighet att påverka en produkt tidigt i processen. Men man kan också se det som att man har ett stort ansvar att göra sitt bästa för att utforma produkter för ett bättre samhälle. Det är vad Massaica handlar om. Namnet Maasaica kommer från det latinska ordet för lejonarter i Kenya, Panthera Leo Masaica

I dessa snabbväxande ekonomier finns det fortfarande människor som lever sina liv enligt gamla seder, i små hållbara samhällen. Det är också de som drabbas hårdast av den pågående urbaniseringen. Då skulle bilindustrin snarare anpassa sig till deras kulturer än att låta dessa människor anpassa sig till konsumtionssamhället.

Är dagens elbilar är miljövänliga?

– Att tillverka batterier till en elbil i dag är absolut inte miljövänligt och skapar mycket föroreningar, så som ett svar på den frågan är nog dagens elbilar inte direkt miljövänliga fortfarande. Men någonstans måste man börja, och utvecklingen av batterier, lättviktsmaterial och tillverkningsmetoder går framåt och man satsar stora pengar hos alla bilmärken och miljövänligare alternativ kommer då komma i framtiden, säger Erik.

I sommar har Erik varit hemma i Jämtland och hälsat på. Han har bytt ut storstadsstressen i München mot den lugna miljön hemma i Gällö.

– Jag har haft möjligheten att fiska och även varit på Storsjöyran den här gången och bara ta det lugnt, säger Erik.

Med Maasaica har Erik gjort succé på BMW:s designavdelning i München. Företaget nappade direkt på hans idéer och stöttade Erik under hela det terminslånga arbetet med examensprojektet. När han var klar fick han presentera sitt koncept för flera höga chefer inom BMW. Nu väntar ett jobb på den mycket prestigefyllda avdelningen "advanced design" där man jobbar med att utveckla framtidens bilar.

– Det är väldigt kul och verkligen en bekräftelse på att de är nöjda med mitt arbete, säger Erik Melldahl.