Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Erik från Offerdal är årets Allan Edwall-stipendiat

Det blir multiinstrumentalisten och kulturarbetaren Erik Hammarberg, 23, från Rise Offerdal som tilldelas Allan Edwall-stipendiet i år.

Allan Edwall-stipendiet delas varje år ut till en person eller en grupp som vill vidareutveckla sig inom sin konstart. I år är det alltså Erik Hammarberg som tilldelas stipendiet.

Det är inte det första stipendiet som Erik har fått. 2012 fick han, tillsammans med sin popgrupp Pure Faith, Krokom kommuns ungdomskulturstipendium. Under sina tre år på Palmcrantzskolan var han flitigt engagerad i flera olika grupper. Huvudinstrumentet var piano, men nyfikenheten gjorde att han även började spela andra instrument.

– Det är en störning (eller en gåva) jag har. Jag har hela tiden ett nytt instrument i sikte. För tillfället ligger fokuset och intresset på folkmusik och körmusik, skriver Erik i ett pressmeddelande.

Efter gymnasiet gick Erik inledningsvis och spelade piano på Rockmusiklinjen på Birkagårdens Folkhögskola. Sedan gick han två år med Musik-Bredd på Bromma Folkhögskola, där fokuset låg på att utvecklas som multiinstrumentalist. Idag studerar inte Erik musik på heltid, utan är lärling på en firma och lär sig om timring.

Allan Edwall-stipendiet är på 10 000 kronor och delas traditionsenligt ut den 6 januari på Folkets Hus i Hissmofors.

Mer läsning om Allan Edwall:

Hyllningshelg till Allan Edwall och hans värld

Jämtlands Kulturkompani hyllar Allan Edwall

Thilda Persson om uppdraget att hylla Allan Edwall: "Lyxigt extraknäck"