Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Erik Olofström

Ett långt och händelserikt liv har nu fått ett slut efter 94 år.

Annons

Erik föddes och växte upp i Bredkälen utanför Strömsund. Som yngst av tre syskon fick han tidigt börja arbeta på familjens jordbruk och diversehandel.

För att förkovra sig studerade han först på Torsta lantbruksskola och därefter på föreningsskolan Sånga-Säby. Militärtjänsten gjordes då det var brinnande krig i Europa. Han berättade att det inte gavs någon ledighet julhelgen 1939 på grund av det spända läget.

Som vuxen drev Erik först hönsfarm och sedan minkfarm i Bredkälen. Kunskaperna kom väl till pass, då han i London fick arbeta med att sortera minkskinn. I staten Washington i USA fick han arbete på en lantgård. Även som turist tyckte han om att se sig omkring. Han har åkt transibiriska järnvägen samt besökt bland annat Moskva, Kanada, Island, Israel och Panama.

Efter många år på jordbruket och i timmerskogen var Erik fysiskt vital och åkte Vasaloppet år 1954. Då var förhållandena helt annorlunda än nu, bland annat åkte han i samma kläder som han for till Sälen i. Ordet vallning var inte ens uppfunnet för 60 år sedan.

Sin goda fysik hade Erik även nytta av då han gick vilse i september 2007. Han startade klockan 12 på dagen på Bredkälsflon och kom fram i Tullingsås påföljande morgon. Det fanns ingen stig att följa i kolmörkret, utan han kände sig fram med käppen. En anledning till att allt gick bra, var att han aldrig var rädd. Strax innan hade en björn bitit ihjäl en man i Jämtland, men björnrädd var Erik inte.

Vid 89 års ålder flyttade han från bostaden i Bredkälen till en liten lägenhet vid Vattudalstorget i Strömsund. Något äldreboende ville han absolut inte höra talas om. Inte heller behövde han någon från hemtjänsten som städade och lagade mat. Erik trivdes mycket bra i den nya bostaden och poängterade att det var nära till affärerna och biblioteket. Många gamla vänner träffade han även runt torget.

Så småningom tog emellertid åldern ut sin rätt och han kom till Solbackens SÄBO avdelning 1, där han fick en bra skötsel. Många frågade efter honom. Han hade blivit ett känt inslag "på byn" i sin blå overall. Nu saknade man "Blåoverallen" på samhället.

Erik är närmast sörjd och saknad av de tre syskonbarnen Inger Svanberg, Per Olof och Bruno Ehrs med familjer.

Systerdottern Inger