Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Erik Svensson

Vår älskade make, pappa, svärfar och farfar, har stilla insomnat den 9 januari i Vemdalen, efter ett långt och rikt liv.

Pappa föddes den 7 juli 1923 i Raninge, Vännäsby och var äldst bland tre syskon. Föräldrarna Nils och Hildur Svensson ägde en mindre lantbruks- och skogsfastighet.

Skolstarten försenades ett läsår på grund av en trafikolycka alldeles i början av första skolåret hösten 1930. Men genom olyckan öppnades samtidigt möjligheten för pappa att börja träna fiolspel, på en gammal fiol ärvd efter sin morfar.

Efter folkskolan vidtog studier för realskoleexamen i Vännäs. Pappa kom här till kristen övertygelse i realskolans andra klass.

Han deltog under uppväxten i arbetet på gården och spelade fotboll med Spölands IF. Pappa tog studentexamen i Umeå. Under gymnasietiden betydde arbetet och gemenskapen i Kristliga gymnasieföreningen mycket. Pappa var även medlem i läroverkets litterära förening Lyran och medverkade flitigt i dess tidning Getingen. Spelade fiol i läroverkets skolorkester och sjöng med i läroverkskören och var medlem i Umeå musiksällskap.

Pappa var mycket idrottsintresserad, särskilt längd- och utförsåkning på skidor, där han var aktiv en bra bit över 80-årsåldern. Då kunde dagen börja i Vemdalens slalombackar och avslutas i elljusspåret. I ungdomen provade han även på backhoppningens fröjder i hoppbacken på Hamrinsberget, i Vännäs. Pappa hann även med en alpresa under tidigt 50-tal och passade då på att utbilda sig till skidlärare. Friidrott var också ett stort intresse.

Dagen efter studentexamen bar det iväg till Boden för värnpliktstjänstgöring vid S 3 som signalist. Efter moderns bortgång flyttade sedan familjen till Grubbe, utanför Umeå. Under denna tid studerade pappa på lärarseminariet. Efter folkskollärarexamen i Umeå vidtog lärartjänster i Pengfors, S:a Sandträsk (sju år), Enköping, Östavall, Linsell (18 år) och Vemdalen. Detta varvades med språkstudier i Heidelberg och vid universiteten i Uppsala och Lund. I Linsell träffade pappa sin blivande maka, barnmorskan och distriktssjuksköterskan Anna-Britt Näsström från Ringvattnet, Alanäs. Paret gifte sig i Strömsunds kyrka den 14 juli 1957. I december 1958 kom första barnet, Härje, till världen. Lillebror Runar infann sig 1962 och lillasyster Maria 1967.

Efter teologiska studier i Uppsala fick pappa komministertjänsten i Vemdalen julen 1971, där familjen trivdes så bra att han blev kvar under hela sin prästbana.

Pappa har under hela sitt liv, förutom idrottsintresset, närt ett stort intresse för böcker, musik och föreningsliv i olika former. Han var även en stor djurvän som tyckte om att vistas i naturen och han vårdade ömt sitt trädgårdsland. Han hade en unik förmåga att skapa värme och gemenskap omkring sig. Alla blev sedda, ingen blev glömd.

I senare tid har familjen fullkomnats med de tre barnbarnen Markus, Patrik och Julia. Den ömsesidiga glädjen och tacksamheten var och är stor över att farfar har kunnat följa barnbarnen på nära håll under hela uppväxttiden. Erik behöll sitt starka intellekt och följde med i tiden ända till slutet.

Erik sörjs av makan Anna-Britt, barnen, sonhustrun och barnbarnen, syskonen Margareta och Gunnar, syskonbarn, svägerskor, svågrar, övrig släkt och många vänner.

Familjen