Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Erika börjar äntligen få höga tankar om sig själv

Hon har hoppat 1,91. Hon har tagit JEM-guld och var Sverige-tvåa förra sommaren. Med det på merit­listan är det svårt att tro att höjdhopperskan Erika Wiklund har dåligt självförtroende.
– Det har varit mitt största problem, berättar hon.

21-åringen från Nälden berättar att hon alltid varit blyg. Något som hon till viss del tror kan ligga bakom det dåliga självförtroendet. Erika berättar att det dock i dag är mycket bättre jämfört med några år sedan.

– Jag var rädd att göra bort mig, att jag skulle hoppa dåligt. Jag var mer fokuserad på det runt omkring, ”hjälp hur många är det på läktaren”. Så var det även när jag spelade fotboll, säger hon.

Inför vissa större tävlingar var det som värst.

– Jag tordes nästan inte åka på SM och sånt. Men viljan är så stor så jag hoppade aldrig över någon tävling på grund av det.

kommit in på friidrottsgymnasiet i Umeå, för ungefär fem år sedan, var det många i hennes närhet som inte trodde att hon skulle tacka ja. Men det gjorde hon och allt eftersom har hon förbättrat sitt självförtroendet.

– Det har blivit mycket mycket bättre. Men jag tycker ändå inte att jag är duktig i höjdhopp, jag tycker att alla andra är mycket bättre, säger Erika som berättar att hon nu har byggt upp självförtroendet på tävlingsarenan i alla fall:

– När det väl gäller så intalar jag mig själv att jag kan och då gör jag det. För det går inte att hoppa om man tycker man är dålig. Det handlar nog kanske mer om att självkänslan är dålig och inte självförtroendet. För inom mig finns det en enorm vilja att bli bäst i världen.

av Sveriges bästa höjdhoppare. Sedan Kajsa Bergqvist lade av var hon i fjol tvåa efter Emma Green.

Ett av hennes absolut största mål den här sommaren är att få en biljett till VM i Berlin, Tyskland, 15-23 augusti. För det krävs att hon klarar A-gränsen på 1,95 eller B-gränsen på 1,91. En höjd som hon redan förra säsongen visat att hon klarar av.

– Jag måste hoppa 1,91. Men det känns som det ska gå, det ska inte vara några problem, men samtidigt vill jag inte fokusera på att jaga den höjden. Det skulle vara så jättestort att få vara med där, superroligt, säger Erika som har ett utomhusrekord på 1,91.

Förutom VM är ett annat mästerskap aktuellt för Erika i sommar. Junior-EM i Litauen. Där är hon förhandsnominerad och har ett guld att försvara.

– Målet där är absolut att ta en medalj.

Men säsongspremiären blir inte förrän i juni. Erika menar att säsongen är så lång och de viktiga tävlingarna är på slutet, därför är det bra att köra på lite längre med grundträningen.

– Men det blir spännande att komma igång igen. Det ska bli kul att se om jag kan hoppa nu med alla förändringar jag har gjort eller om man kommer in i gamla vanor.

lämnade Erika Umeå för en flytt till Stockholm. Där har hon en ny tränare och en ny träningsgrupp. Ett val som Erika är nöjd med och hon känner att hon tagit flera steg framåt. Under flera år har hon haft problem med ansatsen. Nu är den under kontroll och hon har kunnat gå vidare till andra delar.

– På vissa bilder ser man att jag är högt över med ryggen men inte benen. Jag jobbar nu med armen, den ska leda så att jag tajmar ribbpassagen.

– Spänsten.

– Stavhopp, det förstår jag mig inte på. Jättesvårt.

– Där är jag ingen talang alls. Spela instrument kan jag inte och sjunga tycker jag om men det låter inte bra.

– Det har jag inte något svar på. Jag funderade länge på om jag skulle välja ishockey, fotboll eller friidrott. När jag kom in på friidrottsgymnasiet så blev det så. Men det känns som ett bra val nu, även om jag kan sakna hockeyn och fotbollen ibland.

– Jag har flera men kebabrulle och spaghetti och köttfärssås är alltid gott.

– Jag tittar mest på komedi, det är en favorit. Sen tycker jag också om Beck- och Wallanderfilmerna.

– Jag försöker men jag kommer aldrig igång.