Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Erika Kinsey tar sats mot London-VM – med ny polsk tränare: "Bra att få nya influenser"

Besvikelsen efter OS är borta och nu laddar Erika Kinsey om mot nya mål. Vägen mot VM i London går via en ny stad i USA, med ny tränare och efterlängtade träningskompisar.
– Bra att ha några att tävla emot, säger länshopparen.

Annons

Erika Kinsey, från Nälden men sedan några år boende i USA, slog igenom på allvar i världseliten i höjdhopp under fjolåret.

Med personbästat 1,97 vid lag-EM i Ryssland seglade hon upp som ett stort svenskt medaljhopp till VM i Peking. Där stämde det inte alls. Erika Kinsey åkte ut redan i kvalet.

Trots skadeproblem var hon sedan tillbaka och tog med 1,93 en fin åttondeplats vid inomhus-VM i Portland, USA i vintras.

Det stora målet var sedan sommarens OS i Rio. Erika Kinsey tog sig också dit. Men hoppningen hade inte riktigt stämt under säsongen och även på OS tog det roliga slut redan i kvalet.

Vid SM veckan efter avbröt Erika Kinsey säsongen och sa att hon skulle fundera på framtiden.

– Efter säsongen var jag rejält besviken och visste inte riktigt vad jag ville. Men efter ett tag kändes det naturligt att börja träna igen, säger 28-åringen.

Nya mål sattes upp. Men inte ett nytt OS. Åtminstone inte än.

– Jag vill inte säga redan nu att jag siktar på Tokyo 2020, även om det finns i tankarna. VM i London i augusti är det stora som jag ser närmast, säger Erika Kinsey.

Tillbaka i USA har det varit hektiskt med letande av ny bostad. En jakt som slutade med flytt till ny stad och en förändring även träningsmässigt.

– Vi var inte riktigt nöjda med den lägenhet vi bodde i tidigare och sade upp den innan vi åkte hem till Sverige i somras. Tillbaka här blev det svårare än vi trott att hitta något nytt, men nu har vi hittat ett hus i Akron, 40 minuter från Cleveland, och får flytta in där om två veckor, säger Erika Kinsey.

Träningsmässigt har Trångsvikenhopparen redan flyttat till Akron. Där får hon köra tillsammans med hoppargruppen på universitetet och med polske Tomasz "Tomek" Smialek som ny tränare.

– Han är en väldigt duktig höjdhoppstränare. Daniel hjälper också till fortfarande, men genom "Tomek" får jag in lite nya influenser och nya grepp som känns bra, säger Erika Kinsey.

Hon har kört själv med maken och tränaren Daniel Kinsey tidigare. Nu känner Erika Kinsey redan ett lyft av att ha hamnat i en träningsgrupp.

– Jag har tränat själv så länge nu. Bra att ha några att tävla och sparra emot på träning, och lite nya vinklar och perspektiv. Det är en tjej och fyra–fem killar som är höjdhoppare och några av killarna har gjort runt 2,15, säger Erika Kinsey.

– Är inne på sjätte träningsveckan nu och det känns mycket bättre än förra året då jag ju hade problem med knät. Jag ser fram emot att börja hoppa lite snart också.

Huvudmålet är VM i London i augusti och satsningen mot mästerskapet går liksom i år via en sommar hemma i Nälden.

– Det är ju Europa som tävlingarna är, så jag vill komma hem så tidigt som möjligt.

Det kan också bli ett mästerskap redan i mars – inomhus-EM i Serbien. Men det är inget måste.

– Jag kommer troligen göra tre inomhustävlingar och får se lite hur det känns där, om jag även kör inne-EM. I år vill jag främst se till att ha en bra uppbyggnad och inte stressa in i säsongen, säger Erika Kinsey, som trivs utmärkt i sin nya satsning:

– Det är mycket nytt och många planer, men det rullar på bra. Och snart har vi ju ett nytt boende också.