Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Erling har skrivit bok om en uppväxt präglad av idrott och krig på avstånd

Många känner igenom honom från basketsammanhang, andra från skolan. Erling Salmonsson är nämligen läraren som tog basketen till skolorna.
Nu har han skrivit en bok om sin uppväxt som präglades av idrott och trygghet men också av en hel del oro under krigsåren.

Erling Salmonsson föddes i Böle, öster om Hammarstrand och boken, som är hans andra, är samlade minnen från uppväxten. Han föddes 1933 och minns mycket från krigsåren 1939-1945. Med en farfar som hade sågverk samlades det dessutom mycket människor hemma på gården.

– Gubbarna satt och pratade om Hitler, rasister och spioner. Det var ett evigt snackande för folk var ju väldigt oroliga. En del hade ju också nazistsympatier och många höll på Hitler innan kriget eftersom han byggde vägar och ordnade jobb, berättar Erling.

Han har avsatt ett av bokens tio kapitel till just kriget och minnena han har ifrån den turbulenta tiden.

– I skolan skulle man be till gud att kriget skulle upphöra, hemma bad man aftonbön för samma sak och i kyrkan bad prästen, säger Erling och minns att även han kände oro.

– Min pappa var inkallad 15 månader vid finska gränsen för att vakta efter att Finland angripits av Sovjet. Sedan var han i Värmland då tyskarna tog Norge, så visst var man orolig. Sedan var det ju väldigt synd om kvinnorna eftersom många hade både familj och ett jordbruk att sköta.

Ängsligheten som var närvarande under de där åren när han var liten har på något vis kommit tillbaka en aning. Det är mycket som sker i världen just nu, säger Erling, och visst skapar det en olustkänsla.

– Det går ju igen, krig, diktatorer och terrorister. Det är inte säkert att det är över, säger han.

Men trots upplevelsen av andra världskriget på avstånd berättar han också om en trygg uppväxt. Boken tar upp den stränga skolgången på småskola och storskola i Böle och realskola i Hammarstrand. Dessutom avhandlas en del idrott. Han har alltid varit väldigt idrottsintresserad och berättar om ett av alla minnen han håller varmt om hjärtat.

– Jag följde med farmor till stan och väl där tjatade jag på henne att vi skulle åka till Hofvallen och titta på banan där Gunder Hägg hade tagit världsrekord i löpning. Han var nämligen den store idolen.

Farmodern gick med på Erlings önskan och gick med honom hela vägen till arenan, bara för att få se banan.

– Han sprang 2000 meter på 5.11.08, minns Erling som hade koll på alla rekord.

Numera är den före detta läraren kanske främst en basketentusiast och ser Jämtland baskets damer och herrar så ofta han kan. Han kom i kontakt med sporten under lärarutbildningen i Karlstad.

– Jag tyckte det verkade som en bra skolsport, lite skador och stränga regler, säger Erling.

Men det var många som inte visste vad basket var på den tiden.

– En kvinna i KFUM:s styrelse undrade om vi tränade i Lövstabacken, säger han och skrattar.

Basketen följde med honom ut i arbetslivet och många av de skolklasser han hade genom åren åkte på skolturneringar. 1967 tränade han ett damlag i högsta serien i Östersund som blev svenska juniormästare.

Erlings första bok handlar just om basketen i länet under 1951-2001 och heter "Från ladan till ligan". Både den och nya boken "Det var då..." går att få tag på genom författaren.