Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

ESO-rapport med fånig rubrik ett recept för att döda jordbruket i skogsbygderna

Expertgruppen i studier för offentlig ekonomi, ESO, sågar på sin egen trovärdighet när man med rapporten "Bonde söker bidrag" ger sig på det svenska landsbygdsprogrammet. Den tarvliga rubriken som verkar knyckt ur vänstertidningen ETC matchar väl ett innehåll som långan väg osar beställningsverk från finansdepartementet.

I februari 2010 fanns en krönika i Johan Ehrenbergs vänsterrabulistiska tidning ETC på ett tema som förenar nyliberaler och anarkistvänster: Aversionen mot bidragstörstande bönder."Bonde söker bidrag" listade en lång rad med fiktiva innovationer på bidragstemat och avslutades: "Ja, det var allt för den här gången. Och kom ihåg: Pengar växer inte på träd. De växer på jordbruksstödsblanketter! Puss och kram från EU:s jordbruksstödsenhet."

Om ESO-folket under ledning av professor Ewa Rabinowicz verkligen läst ETC får vara osagt; men humorn i ETC borde rimligen slå an på Finansdepartementet. Att ESO-rapporten kommer just nu, strax innan den kräftskiva på Harpsund som blir inledningen till höstens budgetmangling, är också svårt att avfärda som en tillfällighet. Den halva miljard kronor som Centern krävt för att fylla igen det urgröpta landsbygdsstödet lär bli en prövosten för allianssamarbetet.

Till råga på allt kom Moderaternas friarbrev till landsbygden, "40 förslag för en levande landsbygd," bara dagarna innan ESO-rapporten. Det dokumentet, av Expressen betecknat som en "M-offensiv i Centerns hjärtefrågor," låg väl i linje med ESO:s budskap om att en alldeles för stor del av landsbygdsstödet går till lantbruket. Inget av de 40 förslagen har i nämnvärd grad bäring på den näringen.

Ewa Rabinowicz negativa bild av svenskt lantbruk är känd sedan årtionden. De budskap hon nu är med om att föra ut kan rimligen inte ha tillfört finansdepartementet något nytt, utan bara bekräftat den bild man redan har. Om rapporten kommit då EU diskuterade hur landsbygdsprogrammen skulle utformas, hade den kunnat bidra till den debatten. Nu blir den en inlaga för internt politiskt bruk.

Den breddning av landsbygdsprogrammet ESO efterlyser har redan genomförts genom satsningar av Leader- typ. Och det viktigaste blundar utredningen för: Att utan miljöstöden skulle lantbruket i skogs- och mellanbygderna drabbas av en massiv utslagning. Stödform efter stödform utvärderas utan att rapporten lyckas se helheten: Utan miljöstöden försvinner lantbruket från skogsbygderna. I län som vårt skulle det också betyda ett svårt avbräck för turistnäringen.

Nyckelordet för lantbruket är konkurrenskraft, men att diskutera det med ESO vore bortkastad energi. Den konkurrenskraft som kommer ur stöd är rent artificiell, skulle man hävda med samma logik som den socialdemokratiska kanslihushögerns på 1980-talet. Och visst kan man resonera så, men på köpet får man då också acceptera att jordbruket dör utanför slättbygderna i Syd- och Mellansverige.