Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Essy Hansson

Män je va i litta töus

Vår älskade mor, svärmor, farmor, mormor, gammelmormor och gammelfarmor har stilla somnat in vid en ålder av 95 år. Ett omtänksamt och vackert hjärta har slutat slå.

Men tänk, i rektu a snoe

Hon föddes i Funäs, Myssjö, i en syskonskara om fyra och fick tidigt ta hand om gård och hem, då modern lämnade familjen och fadern arbetade i skogen. I tonåren blev sång i kyrkkören och dans ljusglimtar i vardagen. Hon tog tidigt på sig extrajobb som bakstra i bygden. Vidare blev hon hushållerska i bland annat Hovermo och Järpen. Vägarna ledde så småningom henne till arbete som kokerska i bland annat Kvissla, där hon också träffade sin blivande man Hans Hansson från Börtnan. Där slog paret ner sina bopålar, gifte sig och skaffade två barn, Sören och Birgit. När svärmor Kristina gick i pension tog Essy över postverksamheten i byn efter henne och den drev hon fram till sin egen pensionering då posten lades ned.

Åh, je minns när je va butöus

Sommarhalvåret fylldes lätt. När storsikarna och öringarna sinade i frysboxen, var det alltid Hans som lade näten och Essy satt vid årorna. Bär skulle plockas, syltas och saftas, det behövdes när familjen skulle äta kräm, älgkött eller vejtmjölsgröt. Maken Hans, som jobbade i skogen, hade järnkoll på var hallonbuskarna var tätast, var finaste julgranen stod eller var hyggena var lagom gamla för att bära murklor. Turer med bil till Norge var en stående favorit, tält och gasolkök, billig ost.

Ske du på bua? Ta sparsken, de kan va sleft

Mörka och kalla kvällar var hon sällan sysslolös. Essy vävde gärna och virkade mattor, hon gick även kurs och lärde sig att knyta fisknät, göra tygblommor och måla porslin. Kortspelet har ofta varit det stora kvällsnöjet och hon var inte sen att dra en spader med barn, barnbarn och barnbarnsbarn. När hon förlorade hävdade hon att hon hade tur i kärlek och när hon vann hade hon svårt att inte skratta.

Bruke du grädde? Duppan nu

Posten i Börtnan har alltid varit en naturlig samlingsplats för släkten, många dagar och kvällar i skrattets tecken har det blivit genom åren. Det var även tät trafik på fiskekortsköpare och då var det fram med kaffepanna och krusfat.

Starsk men go

En ofta berättad historia var när, i ungdomens dagar, man på festligheter skulle dra fingerkrok eller bryta arm. När maken Hans blev utmanad av de andra karlarna sa han bara: "Dra ut kjeringa först, sen kan du komma te mä." Det var sällan någon som klarade den kvalgränsen.

Je ske bli hunnru aur je, som a Katarina faster

De sista åren, då syn och ork inte bar, bodde hon på Dalsätra i Myrviken där fantastisk personal tog hand om henne. Nu får hon, efter 25 års väntan, återförenas med sin kära Hans. Nu är Hans och Essy på Postn i lag igen...

Barnbarnen Jerker Hansson och Patrik Zackrisson