Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Estland stöder Estoniautredning

Estonias förlisning gick troligen till så som den internationella haverikommissionen beskrivit. Det konstaterar den estländska regeringens expertgrupp i sin slutrapport.

Efter fyra års undersökningar offentliggjordes gruppens slutrapport på torsdagskvällen. Med hänsyn till hittills kända bevis så är det mest troliga scenariot att Estonia sjönk på grund av bristerna i bogvisiret så som den internationella haverikommissonen beskrivit, konstaterar expertgruppen.

säger också att man inte kan utesluta andra teorier, som till exempel att det funnits ett hål i skrovet varifrån vatten strömmat in på bildäck.

dock inte avgöras på grundval av nu existerande bevis utan kräver en systematisk undersökning av skrovet och en sådan har ”som bekant aldrig genomförts”, heter det i rapporten som författats av expertgruppens ledare vice riksåklagare Margus Kurm. (TT)