Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Estlands utrikesminister: "Skrämmande trend i världspolitiken"

”Vi har sett det här tidigare, och vi måste alla komma ihåg vad det då ledde till.”

Ledarsidan fick ett exklusivt samtal med Estlands utrikesminister Sven Mikser under hans Stockholmsbesök för att delta i utrikesministermötet mellan de åtta nordiska-baltiska länderna och Visegrad-länderna (Tjeckien, Ungern, Polen och Slovakien) som möttes för att diskutera flera av de svåra framtidsfrågorna. Hela samtalet finns att lyssna på i Podd72 (kan laddas ned från iTunes eller Acast ).

Under samtalet berördes bland annat Nato och Trump, svensk-estniska relationer och samarbeten samt Estlands engagemang i Mali. Huvuddelen kom dock att handla om världspolitiken och vikten av att reglerna inte ersätts av den starkes rätt.

"För Estland är det av uppenbara skäl en kritisk faktor att behålla en regelbaserad internationell ordning. Den har tjänat oss väl under ett kvartssekel sedan vi återvann vår självständighet. Under senare tid har den utmanats både från utsidan och insidan."

Sven Mikser räknar upp Rysslands två krig mot grannländerna tillsammans med populismen och extremismens framgångar som olika aspekter av vår tids underströmmar.

"Det krävs seriöst intellektuellt tankearbete för att försöka hitta ett botemedel för att kunna behålla, men även utveckla den regelbaserade världen i den här nya verkligheten."

Finlands president Sauli Niinistö uttryckte det tydligt i Gullranda-samtalen för ett par dagar sedan: ”Det tycks som om vi glider in i en värld där starka mäns personlighet väger tyngre än permanenta institutioner, där unilateral makt talar högre än multilaterala avtal och gemensamma normer och värderingar. Det här är en allvarlig situation. VI måste sluta stanna och tänka, vad står på spel? För att uttrycka sig rakt, frånvaron av ordning innebär oordning eller till och med kaos. Frånvaron av regler betyder inga regler, eller någon annans regler, regler dikterade utan vårt medgivande:

"President Niinistö går rakt på sak. Det är en skrämmande trend i världspolitiken. Det finns de som vill ersätta den multilaterala regelbaserade ordningen med en multipolär värld. Det är uppenbart inget som små stater borde vara särskilt lyckliga över."

Det kommer att kräva outtröttligt arbete från alla som vill behålla dagens regler.

Diskussionen kan låta abstrakt, men den här en fråga som är ytterst konkret för små och medelstora stater. Alternativet är en värld där en handfull stater tävlar mot varandra utan regler och där små stater hamnar i de stora staternas skuggvärld eller inflytelsesfärer om man så vill. För Estlands del så vet alla i landet hur det kan leda till det värsta. 1939 gjorde Sovjetunionen och Tyskland upp om inflytelsesfärer i östra Europa. Estland tillföll Stalin, och mindre än ett år senare var landet utplånat i vad vi i väst idag skulle kalla hybridkrig. Statsledningen, i praktiken de som kunde göra motstånd, avrättades och en stor del av befolkningen deporterades till Sibirien. Så frågan är vad går att göra för att behålla den multilaterala regelbaserade ordningen.

"Jag tror inte det finns en gyllene lösning som löser frågan. Det kommer att kräva outtröttligt arbete från alla som vill behålla dagens regler. Det kommer kräva klok diplomati 24/7, det krävs att koalitioner av likasinnade och det krävs också en bra kommunikation med de egna väljarna. Utmaningarna från insidan är lika utmanande som hoten utifrån. Vi ska inte ta det för givet att folk är med oss när vi predikar de liberala idéerna."

Vi måste se till att få folket med oss. Nu är inte tiden för politiken att trycka på och komma för långt från väljarna.

Sven Mikser lyfter under samtalet upp teknikutveckling, postsanningssamhälle och informationsöverskott som påverkar vår tid. Att hastigheten i utvecklingen gör att människor känner sig förvirrade och rotlösa. Han varnar också att vi inte ska ta något för givet i framtiden, varken EU eller något annat.

"EU-samarbetet behöver vi fortsätta att utveckla, men mer försiktigt. Vi måste se till att få folket med oss. Nu är inte tiden för politiken att trycka på och komma för långt från väljarna. "

Samtidigt varnar Sven Mikser för ryska påverkansförsök i Europaparlamentsvalet som går hand i hand med rörelser med samma mål som Ryssland. Han är inte orolig för Estlands del, eftersom medvetenheten har funnits i landet länge, men pekar på länder i Västeuropa och Nordamerika som har överraskats tidigare.

Ett svagt och splittrat Europa är i Rysslands intresse.

"Ett svagt och splittrat Europa är i Rysslands intresse. Eftersom Ryssland ser världen som ett nollsummespel så kan de komma att försöka göra nästa parlament mer populistiskt och mindre för europeisk integration."

Estland firar ju 100 år i år, firandet kommer att fortsätta till 2020 för att högtidlighålla fredsfördraget i Tartu som bekräftade självständigheten. Under de här hundra åren har Estland vunnit, förlorat och återvunnit sin självständighet, vilka är historiens viktigaste lärdomar för vår tid?

"Hundra år för ett land är inte särskilt lång historia, samtidigt så har det här århundradet gett oss flera viktiga lärdomar. Den allra viktigaste är att det finns fönster med möjligheter som både öppnar sig och stänger sig. För att kunna använda sig av de här fönstren måste du vara väl förberedd.

När du vill agera snabbt så ska du gå ensam, när du vill gå långt så gör du det i sällskap med andra likasinnade."