Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Etablera ett internationellt vattenforskningscenter i Östersund

I motgång gäller att ta initiativ och vända hotande katastrof till någonting positivt. Där är vi nu med tanke på parasitutbrottet. Låt oss därför etablera ett internationellt vattenforskningscenter I Östersund. För både upprättelse, en hållbar region och tillväxt.

Annons

I riksmedia beskrivs vi som "parasitstaden", ”kräkvattnet" och ”skitsjön". Konferenser, träningsläger och släktbesök ställs in på löpande band. Den så viktiga Norgehandeln störtdök i julas.

Andra säger att vi ska besinna oss och inte vara så kritiska. Farsoten blåser över. Vi blir inte Tjernobyl, Knutby eller Barsebäck bara för en liten parasits skull ...

Jag önskar att det sistnämnda stämde. Men i en region där turism utgör basnäring och lokomotiv för utveckling och där ren miljö står högst på listan över marknadsföringsargument, kan parasiten vara förödande.

Enorma värden ligger inbäddade i en positiv image och ett starkt varumärke. Våra olycksbröder i Milwaukee, Bergen och Wales har dystra erfarenheter av vad som hänt efter liknande vattenproblem.

Östersunds kommun har hittills uthålligt och sakligt informerat och svarat på alla oroliga frågor, men vad händer framåt?

Jag tror vi måste våga tänka i nya och innovativa banor. Ett bra grepp har tagits av de som ligger bakom ett stort vatten- och klimatseminarium på Storsjöteatern i maj. Sedan gäller att ta frågan vidare, för vi kan om vi vill. Se bara på försvarsnedläggningen.

Låt oss därför skapa ett världsledande vattenforskningscenter i Östersund. Med både lokalt och globalt syfte och givna mål:

• Att så snart som möjligt göra Storsjöns vatten till världens renaste insjövatten, som åter blir drickbart direkt ur sjön.

• Att bli världsledande inom vattenrening och vattenförsörjning. Ett av de stora växande framtidsproblemen i en värld där 1,2 miljarder människor saknar en trygg vattenförsörjning.

Forskningsmiljön ska byggas på Mittuniversitet och dit värvas världens ledande professorer och expertis i en miljö som attraherar talanger, studenter, innovatörer och entreprenörer. Parallellt skapas ett kluster av nya och etablerade företag som exporterar kunskap, tjänster och produkter inom vattenområdet.

För det här behövs företagsinnovativa lösningar som anpassat riskkapital, lägre arbetsgivaravgifter och skattelättnader. Kommersialisering av forskningsresultaten kommer att driva bredare teknikutveckling och motivera även andra närliggande branscher, så att en för oss helt ny näring växer fram.

I detta arbete krokar vi arm med internationella och nationella organisationer och forskningsmiljöer. Här kan vi då tala om hållbar tillväxt.

Hur skapas då resurser för en sådan storsatsning i en tid när Östersunds kommun generellt brottas med en del tuffa besparingar?

Ja naturligtvis krävs politiskt mod, där omprioriteringar i ekonomin blir ett måste. Men egentligen handlar det inte om att ha råd eller inte. Mer är det fråga om att ta ansvar och visa att Östersund satsar hållbart för framtiden.

Låt oss därför satsa 150-200 miljoner av Östersunds invånares totala skattemedel som uppgår till 3,3 miljarder. Sedan växlar vi upp detta med EU-medel och internationella utvecklingsmedel så vi når totalt en halv miljard och kan skapa ett världsledande internationellt vattenforskningscentrum.

Så tar vi initiativ för vår och kommande generationers hållbara framtid i Östersund.

Lasse Lindqvist

VD Peak Innovation

Östersund

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons