Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ett år efter branden invigdes nya getgården i Smååkran

För prick ett år sedan vaknade Johnny Bengtsson i Smååkran klockan två på natten av att jämthunden skällde. Ladugården med 30 getter och mejeriet stod i lågor. På lördagen invigdes den nya getgården.

– Vi hade inte en tanke på att ge upp, säger han.

Smååkran ligger strax utanför Hunge och har sju bofasta invånare. Hit flyttade Johnny och Ulla Bengtsson och deras son Emil från Västkusten för sju år sedan och på gården fanns då redan getter och ett mejeri.

Ulla lärde sig efter hand att göra ostar och annat av getmjölk medan Johnny och Emil satsade på markberedning i svår terräng. Och affärerna gick bra.

Så utbröt branden 12 maj 2011. Och när den var släckt såg Johnny och Ulla hur nära det varit att också bostadshuset brunnit upp.

Det hade börjat brinna i en dörr och utelamporna hade smält.

Och om de också mist hemmet är det väl tveksamt om de orkat fortsätta.

– Visst har det varit jobbigt vissa stunder, men det gäller ändå att se framåt och vara positiv Och i dag ser vi resultatet, säger Ulla.

Deras försäkringsbolag godkände förslaget till de ritningar som Johnny gjort och ett byggföretag från Hammerdal anlitades.

Och på lördagen invigde republikens president Ewert Ljusberg gethuset med mejeri, mjölkningsutrymmen, gårdsbutiken och kaféet med utställare och många besökare på plats.

– Vi ville ha en ståndsmässig invigning med en jordnära person som skar av bandet. När jag ringde Ewert Ljusberg i höstas tackade han ja direkt.

– Och det skulle naturligtvis vara en invigning som gick i republikens färger. För min mormor kom från Nybodarna utanför Stugun, säger Johnny Bengtsson.

Mellan 9 och 10 miljoner kronor har den nya getgården i Smååkran kostat och byggytan är cirka 700 kvadratmeter.