Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ett arbetspass med hemtjänsten

Äldrevården står inför stora utmaningar när medellivslängden ökar och de äldre blir allt äldre.

– På sikt kommer vi nog att få rekryteringsproblem, säger enhetschefen Mona Henriksson.

Annons

I hemtjänstens personalrum på hälsocentralen i Kälarne gör sig undersköterskan Börje Lundin redo för dagens arbetspass där ett drygt tiotal brukare med skiftande vårdbehov ska besökas.

– Jobbet är otroligt allsidigt. Jag har fixat många tv-apparater och rensat många avlopp genom åren, säger han med ett leende.

Börje Lundin har jobbat med det mesta i vårdkedjan och har många år i yrket. På hemtjänsten i Kälarne har han varit i 14 år och han trivs bra.

– Jobbet är väldigt fritt. Även om man har en lista lägger man upp jobbet som man vill. Visst kan det vara stressigt ibland men det går i vågor.

Inom Kälarne hemvårdområde jobbar 14 undersköterskor. Trots att det är Bräcke kommuns minsta grupp har man det största geografiska arbetsområdet. Personalen tillbringar mycket tid i bil och kör långa sträckor, uppåt 20 mil om dagen, för att ta sig mellan brukarna och det krävs bra planering för att få det hela att löpa friktionsfritt.

– Det är ett väldigt kvalificerat arbete vi utför, berättar enhetschefen Mona Henriksson.

– De äldre blir allt äldre och vi vårdar så många olika typer av människor, allt från personer med missbruksproblem, psykiatridiagnoser till väldigt avancerad hemsjukvård.

Yrket har låg status och Mona Henriksson tror att man med en åldrande befolkning på sikt kommer att få rekryteringsproblem.

– Det är dåligt betalt, att jobba med människor värdesätts inte, suckar hon.

Vården i livets slutskede berör och väcker känslor. Med vinster i välfärden, valfrihetsreformer, hög personalomsättning och vanvårdsdebatter är äldrevården i Sverige ständigt i fokus.

Nyligen presenterade Sveriges television en undersökning som visar att det finns en stor oro bland svenska folket inför att åldras, sannolikt för att man tror att det saknas personal inom äldrevården.

– Det är lite annorlunda i Kälarne, här har vi erfaren personal som jobbat länge och har knappt någon personalomsättning alls, berättar Mona Henriksson.

Hembesöken avlöser varandra för undersköterskan Börje Lundin och även om besöken är korta är han noga med att ta av sig jackan och ta sig tid för att samtala några minuter med de äldre.

– Det är en förutsättning i det här jobbet att vara social. Jag pratar jakt med gubbarna och stickning med tanterna. Och så brukar jag alltid krama om tanterna, dels för att det kan vara länge sen de fick en kram sist och sen tycker jag om det själv, skrattar Börje och kör vidare mot nästa besök.