Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ett års fängelse för äggplundring

En 47-årig Härnösandsbo som åtalats för plundring av vilda fågelbon på tusentals ägg, bland annat i Stekenjokk, döms till ett års fängelse för jaktbrott och grovt artskyddsbrott. De två medåtalade männen från Södermanland och Göteborg döms till villkorlig doms och dagsböter.

Åklagare Stig Andersson hade yrkat på minst två års fängelse för mannen.

Rättegången som pågick i Ångermanlands tingsrätt under 23 dagar är den första där rättsväsendet anser sig kunna bevisa plundring. Tre personer har stått åtalade, men det är den 47-årige Härnösandsbon som enligt åklagaren haft den mest aktiva rollen. Vid en husrannsakan som genomfördes hos mannen hittades 2000 fågelägg i ett lönnrum.

Den åtalade mannen är svårt sjuk och kunde inte närvara vid rättegången. Mannens juridiska ombud, advokat Nils Hansson, yrkade på villkorlig dom, men medgav att hans klient är införstådd med att han kommer att dömas.

Runt 15 000 fågelägg har tagits i beslag på olika platser i Norden, bland annat i Stekenjokk , sedan polisen avslöjade härvan med de misstänkta boplundrarna 2010. Förutom Härnösandsbon är det en man i 60-årsåldern från Södermanland och en man från Göteborgstrakten som åtalats för att ha plundrat fågelbon på tusentals ägg. Ett starkt bevismaterial var boplundrarnas egna foton av intakta fågelbon. Samma ägg har sedan hittats hos de misstänkta, enligt åklagare Stig Andersson.

– Vi har inte kunnat se att de tjänat några pengar på att sälja eller förmedla ägg, sa Stig Andersson.

Han har hävdat att det enbart är ett stort intresse för fåglar som fått männen att systematiskt plundra fågelbon. Tornfalk, smålom och törnskata är några av de arter som enligt utredningen drabbats av boplundrarna.

– Vad vi har kunnat se har de däremot inte kommit över några ägg från örn, däremot har de stört rovfågeln, sa han vid sin slutplädering.

Polisen kom boplundrarna på spåren hösten 2010 sedan brittisk polis gjort en husrannsakan i Skottland och avslöjat en person som misstänktes handla med sällsynta fågelägg. I mannens e-post fanns bevis på att det skett ett utbyte av ägg med den 60-årige man som är en av tre åtalade. Spåren ledde sedan vidare till Härnösand.

Läs mer på allehanda.se