Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Ett dovt brummande” – störda vindkraftsgrannar kräver inlösen av sina hus

Vindkraftsutbyggnaden har gjort halt. Men nu kräver flera bybor i Strömsunds kommun inlösen av sina hus om SCA/Statkraft får som de vill – bygga över 100 nya verk högre än vad som någonsin gjorts, bara för att elpriset är så lågt.

Bo Schröder är en av grannarna i byn Sörviken, öster om Hammerdal i Strömsunds kommun. Han beskriver ljudet från vindkraftparken Ögonfägnaden som ett ”dovt brummande. Som om tvättmaskinen stod på i källaren”.

– Det är det lågfrekventa ljudet som hörs till och från. När det är blåst och snöstorm hörs det sedan fruktansvärt väl. Då låter det som ett reaplan som står på landningsbanan utan att komma iväg.

Han och över 60 andra bybor från de byar som ligger närmast de stora vindkraftparkerna i Östjämtland har skrivit på en protestlista. Den går ut på att underkänna de ljudmätningar som SCA/Statkrafts vindkraftsbolag SSVAB har gjort och som kommer fram till att den ljudnivå som återstår efter justeringar är acceptabel.

Brevet upprepar också klagomålen över att det blev mycket värre efter att snurrorna stod på plats än vad som målades upp innan bygget kom igång.

”I stället upplever vi ett mycket enerverande lågfrekvent ljud. Det hörs ibland också inomhus. Några av oss säger att det ”känns” i kroppen”.

Därför är misstron mot SSVAB:s nya planer stor. Skulle Strömsunds kommun säga ja, då kommer i alla Sörviken att kräva att kommunen löser in fastigheterna till dagens marknadsvärde, menar byalaget.

– Från början hade de tillstånd på 150 meter höga verk. Sedan godkände kommunen 172,5 meter. Och nu vill de få tillstånd på att bygga dem 220 meter höga. Om de inte har kommit tillrätta med ljudet nu är det ingen som ska inbilla mig att de kommer tillrätta med det på 220 meters höjd, säger Leif Frestadius i Sörviken.

Av SSVAB:s ursprungliga planer på sex vindkraftparker i Östjämtland har det hittills blivit fyra stycken och cirka 200 verk. Tillstånd finns för ytterligare cirka 140 snurror.

Men så länge elpriset är så lågt finns inga planer på att sätta igång med byggena. Bodhögarna, som är den park som ska ligga direkt söder om Sörviken, har tillstånd på 80 verk på 172,5 meter. SSVAB ansöker nu om att ändra detta till 220 meter liksom i alla andra parker där det fortfarande finns planerad utbyggnad.

Först på höjder där vinden är mer konstant skulle det kanske gå att få lönsamhet, enligt Urban Blom SSVAB.

– Det är en förutsättning att vi ska kunna bygga. Vår ansökan gäller samma antal som förr men totalt sett blir det ett mindre intrång eftersom man inte behöver lika många verk när de blir högre. I stället för 80 turbiner i Bodhögarna räcker det med 60.

Miljöprövningsdelegationen i Härnösand ska godkänna ansökan. Och hittills har Strömsund och Ragunda kommuner sagt nej. Sollefteå kommun som också berörs har godkänt förändringen.

Men nu ber SSVAB delegationen att vänta med sin prövning tills bolaget fått en ny chans att bearbeta Strömsund. Senast 2 maj måste kommunen säga hur de ser på saken igen.

I Sörviken vill man också påverka och därför är kommunens representanter inbjudna till bygdegården i Görvik på tisdag kväll. Då kommer ljudet att diskuteras.

Enligt SSVAB är det bara ett onormalt ljud som uppstår vid låg vind. ” Dessa tillfällen uppträder väldigt sällan och har därför inte uppfattats som ett ”problem” hos vindkraftsleverantören. Men p.g.a. de klagomål som inkommit så arbetar nu vindkraftsleverantören på en lösning för att även reducera detta fenomen”, står det på bolagets sajt.

– Tyst betyder ju olika för olika individer, säger Urban Blom.

Läs också:

Vindkraften i Norge byggs ut – branschen kräver stopp för mer

Statkrafts stora vindkraftprojekt på Fosen i gång. Verken ska vara hälften så höga som i Östjämtland.

”En viktig dag för Norge”

Det kan bli mer vindkraft på Mörttjärnberget – domstol rev upp beslutet

Kommunernas veto gäller inte när parken redan fått tillstånd