Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ett dygn av idékläckning

På torsdagsmorgonen drog Camp Creative i gång i Excercishus Norr. Det är en 24 timmars entreprenörstävling för gymnasieungdomar.

Annons

Bord och stolar flyttas runt i lokalen och skolungdomarna grupperar sig i lag. Nyss har de fått veta årets uppdrag i tävlingen Camp Creative (tidigare Draknästet), som ska pågå de närmsta 24 timmarna.

– Har du bilnyckeln Thomas?

– Bilen är öppen, svarar Thomas Hjelm och förklarar att de ska hämta sovsäckar och kuddar också.

Thomas Hjelm är till vardags lärare på Wargentinsskolan men i dag är han tävlingsledare för Camp Creative. Kollegorna beskriver honom som eldsjälen bakom tävlingen, som nu anordnas för fjärde året i rad.

Idén till tävlingen föddes för ungefär fem år sedan när några av Thomas elever anordnade datorspels-lan på Gamla Tingshuset.

– Vi tänkte att vi borde kunna ta 24-timmarskonceptet men att de kunde få samlas och göra något annat än att skjuta varandra (på datorspel), säger Thomas Hjelm.

Under det närmsta dygnet får lag om fyra till fem personer i uppdrag att skriva en affärsplan och sedan presentera sina idéer för juryn, drakarna, i morgon bitti.

I år kan man välja på sex olika uppdrag. Fem av dem är frågor från verkliga företag och det sjätte handlar om hur man ska få folk att vilja stanna i regionen. Thomas Hjelm uppmanar deltagarna att välja det de känner mest pirr för, inte bara det som verkar lättast.

Förra året var uppdraget att komma på vad man skulle göra med en massa överbliven betong. Det vinnande förslaget blev att man skulle tillverka gravstenar.

Sunna Harvard går tredje året på ekonomiprogrammet och har varit med två gånger förut. Förra året gick hennes lag till final med sin idé att göra ledkryss av betongen.

– Det är alltid segt innan man kommer i gång och har valt case, säger hon.

Laget har precis bestämt sig för att anta uppdraget att optimera detaljhandeln i stadskärnan.

– Vi satsar på att jobba klart så mycket som möjligt under dagens ljusa timmar säger lagkamraten Emma Jonsson.

De flest brukar stanna hela natten och har med sig kuddar och sovsäckar.

– Många säger att det är ju enda gången lärarna vill att vi ska dygna, annars är de ju bara sura när vi är trötta, skrattar Thomas Hjelm.

Eva Lund Backman från Gärdin och Persson är en av drakarna som sitter i juryn för andra året. Hon tycker att det ska bli spännande att se vad ungdomarna kommer på för idéer.

– Det finns som inge begränsningar för dem. Vi gamla tänker så lika, säger hon.

Thomas Hjelm tycker att det kommit jättebra idéer genom de tre åren. Han tycker till exempel att det är synd att kommunen inte var mer intresserad av ungdomarnas förslag när det gällde vad man skulle göra av Storsjö Strand.

– Gruppen som vann hade en byggnad som man skulle kunna åka båt in i på sommaren och skridskor på vintern, med köpcenter och restauranger. Och sandstrand!

Nu har de valt att fråga riktiga företag vad de vill ha hjälp med.

– Företagen är verkligen intresserade av vad ungdomarna kommer på här. Därför hoppas jag att alla case blir använda, säger han.

Första priset är 10 000 kronor. Det vinnande laget annonseras under fredag förmiddag.

– Kreativiteten och att kläcka idéer väger tyngst, men att sälja in förslaget och presenterade det för de vuxna är också viktigt, säger Thomas Hjelm.