Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ett enklare sätt att bygga nytt altandäck

Det byggs nya. De byggs ut.
De renoveras.

Altanen är ett populärt objekt när det gäller att göra om hemma. Hur det görs varierar.

– En del, men långt ifrån alla, är så händiga att de klarar det mesta själv. Med hjälp av en egen ritning eller någon annans klarar de allt från gjutning till snickeriarbete. säger Torbjörn Lundström vid T.Lundström Bygg & Fastighetsservice.

står på plintar gjutna i marken.

– Det gäller att gräva så mycket att plintarna hamnar djupare än tjälen. Det går att använda jordankare också. Ett snabbare men dyrare sätt än att gjuta plintar, säger Torbjörn Lundström.

är bra för att förhindra framtida växtlighet men sedan är det bara att börja bygga med impregnerat virke av olika dimensioner.

Numera finns det ett enklare sätt att bygga ett trädäck. Det är skogsföretaget SCA som lanserat produkten Deck in a Box.

att man köper ett antal moduler på 120 gånger 120 centimeter. Till varje följer det med en ram, rätt antal däckbrädor samt de skruvar som behövs.

trädäcket räcker det i princip med en skruvdragare som enda verktyg.

– Det här var ett lättsamt sätt att bygga som i stort sett vem som helst klarar av att göra, säger Torbjörn Lundström sedan han skruvat ihop ett nästan 30 kvadratmeter stort trädäck.

Deck in a Box-ramar ställs på betongplattor vilka i sin tur ligger direkt på marken.

sättsand för att stabilsera plattorna och för att få dem på rätt nivå. Oavsett vilken typ av altan man bygger är det viktigaste att få allt i våg, säger Torbjörn Lundström.

För att detta ska fungera krävs någon form av avvägningsinstrument.

laservattenpass vilket är överlägset. Men vid mindre byggen kan det fungera med ett vanligt men långt vattenpass också, säger Torbjörn Lundström.

Laservattenpass är dyra att köpa men finns också att hyra.

skruvas fast i varandra för ökad stabilitet och sedan är det bara att skruva fast däckbrädorna och de täckbrädor som sitter runt trädäcket.

också färdigsnickrade räcken för den som vill ha.

– Ja, det var som sagt lätt att bygga det här däcket. Bra instruktioner och virket verkar ha hög kvalitet. Sågen måste fram bara om det finns stolpar och liknande där däcket placeras.

– Nu är det viktigt att komma i håg oljan. All impregnerat virke bör oljas både vår och höst. Och det ska vara en träolja med hög kvalitet, säger Torbjörn Lundström.