Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Ett fritt och öppet samhälle är viktigt”

Pär Löfstrand (FP) är gruppledare för partiet och ersättare i fullmäktige.
Det viktigaste menar han är att jobba för ett öppet samhälle, där gränser mellan människor tas bort.

Vilken fråga tycker du har varit viktigast i Östersund under den senaste mandatperioden?

– Skolfrågorna. Tyvärr har Socialdemokraterna och Centerpartiet drivit igenom ogenomtänkta skolnedläggningar och årliga nedskärningar på skola och förskola.

Vilken fråga kommer att bli viktigast under kommande fyra år?

– Lärarkompetens och skolstruktur. Behålla lärare, få in nya lärare och rätt lärare på rätt ställe tror jag är det viktigaste. Skolor som har problem att uppnå resultat, oberoende av var de ligger någonstans, måste ha den bästa personalen.

– Integrationen. Vi tycker att det är jättebra att staden växer, och vi måste se till att de som kommer hit blir en del av samhället och blir kvar här. Samt att det skapas jobb.

– Barngrupperna. Vår budget för skolan är mellan 10 och 20 miljoner större per år än Socialdemokraternas, Centerns och Miljöpartiets. Det ska inte vara fler än 16 barn i barngrupperna.

Varför blev du folkpartist?

– För mig är det viktigt med de socialliberala värderingarna. Individen i centrum, att det ska finnas ett bra skyddsnät för människan att kunna utvecklas men samtidigt så mycket frihet som möjligt.

Vad tycker du är kärnan i ditt parti när det gäller kommunpolitiken?

– Skola, omsorg och sociala frågor. Vi måste få tillbaka fältarbetsgruppen. För det finns ett stort problem med droger i stan och varje ungdom vi tappar är en stor förlust.

Skiljer sig folkpartiets politik lokalt jämfört med riksdagen?

– Vi från Jämtland menade att munnen ska räknas som en del av kroppen inom sjukvården. Har du behov av tandvård ska du ha samma försäkring som vid andra sjukvårdsbehov. Tyvärr förlorade vi omröstningen med ett fåtal röster på landsmötet, men nästa gång vinner vi.

Vad tycker du har skötts sämst under senaste mandatperioden?

– Skolfrågorna, där har man strulat alldeles för mycket och det skapar så mycket oro. Vi måste bestämma hur vi vill att skolorna ska se ut och skapa en skolstruktur med utgångspunkt i pedagogik och läroplaner.

Vad har gjorts bäst?

– Ungdomsjobb via Navigatorcentrum är en bra satsning. Men man bör bredda det så det gäller alla ungdomar.

– Studentmedarbetare som är ett förslag från folkpartiet, testas från i höst, studenter på universitetet kan få möjlighet att arbeta på kommunen och få in en fot redan som studerande.

– Det ska också bli spännande att se utvärderingen från det privata och det kommunala äldreboendet som ligger bredvid varandra i Torvalla.

Hur vill du att Östersund ska utvecklas?

– Vi måste förbättra det systematiska arbetet mot mobbning och kränkande behandling i skolan och prioritera mer pengar till skolan. Vi måste också krympa den centrala förvaltningen och prioritera om resurserna till klassrummen.

– Storsjöcupen är det mest vinstgivande evenemanget i Östersund, det krävs fler konstgräsplaner för att kunna utveckla den och ungdomsfotbollen.

– Minska antalet kommuner i Jämtland till en kommun. Då kan vi göra större gemensamma lösningar och skära ned på administrativa tjänster.

STAFETTFRÅGAN

Från Peter Johansson, SD, till Pär:

■ Är ni för en ökad flyktingmottagning till Östersund?

– Absolut, det är jätteviktigt för Östersund. Att hjälpa människor som är i kris är ett ansvar som vi i länder som har bra förutsättningar har.

Pär Löfstrands fråga till Christina Hedin, vänstern:

■ Kan du tänka dig att sitta i majoritet i kommunen tillsammans med borgerliga partier?

Har du en fråga du vill att vi ska ställa till någon av politikerna? Eller till alla?

Maila oss på: tipsa@100procentostersund.se

Den här artikeln är en del av 100 procents möten med Östersundspolitiker.