Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

– Ett fullständigt dråpslag för hela Bodsjöbygden

Äldrekooperativet Bostugan i Hunge i Bräcke kommun hotas av nedläggning. En nedläggning skulle slå hårt mot hela Bodsjöbygden.

Äldrekooperative Bostugan ligger vackert intill sjön mitt inne i samhället. Kooperativet bildades redan 1995, sen den dagen har äldrekooperativet varit fullbelagt. I dag bor där nio personer som får all tänkbar hjälp och service av de elva personer som utgör personal.

För en knappt månad sedan kom beskedet att kommunens politiker vill stänga äldrekooperativet Bostugan.

– Ett fullständigt dråpslag, inte bara för Hunge utan för hela Bodsjöbygden, säger Barbro Norberg, vars make är en av de boende på Bostugan.

– En flytt skulle för honom betyda att han rycks upp från en van miljö, det blir svårare för mig att träffa honom eftersom även jag bor i Hunge och han får längre resväg när han får åka hem, säger Barbro.

Blir det en nedläggning är tanken att de boende ska flyttas till exempelvis Gällö eller Bräcke. Skälet är att kommunen vill koncentrera verksamheten till sina egna lokaler. Samtlig personal ska få behålla jobben men erbjuds omplacering.

Kooperativet svarar för skötsel och underhåll av fastigheten men kommunen svarar för löneutbetalningarna till de anställda.

Jeanette Birgersson är en av de anställda som berörs. Hon trodde inte att det var sant då hon först hörde talas om den planerade nedläggningen.

– Jag förstår helt enkelt inte var besparingen finns. Personalen ska ju arbeta vidare, fast på andra äldreboenden i kommunen. Och det är ju endast personalen som kommunen bekostar, resten står ju kooperativet för, säger hon.

Jeanette Birgersson menar att tryggheten slås undan för många om Bostugan läggs ned.

– Alla här känner tryggheten och närheten i bygden, alla nära och kära bor i byarna häromkring. Här finns vår trygghet, säger hon.

De olika kooperativen utgör något av en livsnerv i denna del av Bräcke kommun. Äldreboendet drivs kooperativ, men även förskolan och butiken drivs kooperativt.

– Och allt hänger samman. Här kan man bo hela livet, här finns all service man kan tänka sig, säger Jeanette Birgersson som har sin lösning på problemet. En lösning som hon dessutom säger att alla i Bodsjöbygden skulle ställa upp på.

– Höj skatten. Om en skattehöjning garanterat skulle innebära att man kan rädda och säkra omsorgen för såväl barn som de äldre i bygden vet jag att alla skulle ställa upp på en skattehöjning, menar Jeanette.