Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ett hån mot medborgarandan

Du som läser det här visar prov på medborgaranda. Det är en anda som förtjänar respekt.

Men ledande landstingspolitiker utsätter medborgarandan för svek, trots att de borde veta bättre.

En av vår tids viktigaste böcker är ”Den fungerande demokratin – om medborgarandans rötter i Italien” av statsvetaren Robert D. Putnam.

Boken förbluffade en hel värld genom att visa hur framgång i både ekonomisk utveckling och demokratiska institutioner är avhängig en och samma sak: den regionala medborgarandan.

Det är den andan som får oss att läsa lokaltidningen, resonerade Putnam. Eller bli medlem i en sångkör eller idrottsklubb.

Eller i en förening för framtiden i regionen, skulle man kunna tillägga, samt att det kan handla om att gå på möten och delta i debatt.

Under det senaste halvåret är det många hundratals personer som i möten, insändare och föreningsarbete markerat sitt missnöje med förslaget att slå ihop Jämtland och Västernorrland till Mittsverige.

Det främsta skälet som redovisas för att genomföra sammanslagningen är fortsättningsvis följande: En statstjänsteman som för tillfället utreder frågan har sagt att han inte tror på nuvarande organisation.

En enskild byråkrats spekulationer står mot medborgarandan.

Att landstinget väljer byråkraten är ett hån.

När medborgare på informationsmöten efterfrågar en folkomröstning om regionförslaget så upprepar landstingets politiska företrädare samma sak: ”Det här är ingen kioskvältare”.

Men frihet och demokrati bygger inte på underhållningsvärde. Var så säker, det som driver fötterna som går till ett medborgarmöte är en känsla av ansvar och plikt gentemot samhällsgemenskapen.

När Sverige sa nej till euron gick 83 procent av alla jämtar och härjedalingar till valurnorna. Är det någon som tror att det berodde på att Europeiska rådets stabilitets- och tillväxtpakt var en ”kioskvältare”?

Medborgarandan kan förstås aldrig räkna med att få som den vill, eftersom den tycker olika. Vi som protesterar mot beslutet om Mittsverige representerar många olika synpunkter på framtida regional organisation.

På en punkt är vi dock samstämmiga: En ändring av regionens geografiska gränser kräver en folkomröstning.

Reformen gäller spelreglerna för vår demokrati och medborgaranda. Det är själva det fundament på vilket folkinflytande, regional makt och ansvarsutkrävande vilar.

Medborgarandan i Jämtland och Härjedalen är sårad, men inte slagen.

I och med landstingets inriktningsbeslut kommer den allt mer att byta forum från insändarsidor och informationsmöten till praktisk politik, från sökande efter information och dialog till namnunderskrifter med krav på folkomröstning.

Planer på en insamlingskampanj har pågått en tid.

Är du med?

Mattias Warg, Östersund, journalist

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel