Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ett handslag för ordning och reda

LO och Socialdemokraterna gratulerar Byggnads för dess framgångar i kampen för ordning och reda i byggbranschen. Det nya avtalet som lägger ansvaret på huvudentreprenören för att arbetsvillkor, lön och kollektivavtal efterföljs, är en viktig milstolpe för det fackliga arbetet.

Framgången kom dock inte av sig själv. Först efter varsel och tuffa förhandlingar accepterade motparten en lösning.

Motståndet från arbetsgivarsidan är ett av flera exempel på hur det fackliga arbetet har försvårats under åren av borgerligt styre. Arbetsgivarnas förändrade attityd är en direkt konsekvens av högerregeringens anti-fackliga politik.

I EU är situationen likartad, fackliga rättigheter trycks tillbaka till förmån för kortsiktiga marknadsintressen. Men det finns ett alternativ. Vi behöver inte acceptera en utveckling där löntagare ställs mot löntagare, där de som säljer sig billigast vinner kontrakten.

LO och Socialdemokraterna har en gemensam plan för ordning och reda som vi tänker driva både nationellt och i Europa. Vi är bland annat eniga om att:

• Riv upp Lex Laval. Svenska kollektivavtal ska gälla, som lön och anställningsvillkor, för alla som jobbar i Sverige. Oseriösa företag och företagare som inte betalar avtalsenliga löner eller som på andra sätt diskriminerar löntagare som arbetar i Sverige ska inte ha fördelar av att utöva illojal konkurrens.

• Alla utländska företag som är verksamma i Sverige ska registrera sig här. Det måste finnas en fysisk eller juridisk person att ställa till svars. Kollektivavtal ska kunna tecknas med företrädare med rättskapacitet.

• Arbetserbjudandet måste göras juridiskt bindande. Press nedåt på löner och villkor ska stoppas genom att arbetskraftsinvandringen tar hänsyn till utvecklingen på arbetsmarknaden. Lönekonkurrens nedåt och villkorsdumpning måste få ett stopp.

• Lagen om offentlig upphandling ändras så att det nya upphandlingsdirektivets stora möjligheter att ställa sociala krav, däribland krav på kollektivavtal, till fullo kan tillämpas även i Sverige. En uppförandekod liknande verktyget ”vita jobb” inarbetas i och blir en del av lagstiftningen om offentlig upphandling för att eliminera svartjobb, skattefusk och ekobrott.

Rösta på Socialdemokraterna i valet till EU-parlamentet 25 maj!

Anna-Caren Sätherberg

ordförande Socialdemokraterna i Jämtlands län

Karin Näsmark

ordförande LO-distriktet i mellersta Norrland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel