Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ett hot mot demokratin

Kalabaliken i Ragunda består. Förra veckans fullmäktigemöte skingrade inga politiska dimmor. Tvärt om bidrog ordförande Hans Lundqvist, (S), till fler dimridåer när han vägrade låta allmänheten ställa frågor till politikerna. Tilltaget är ett hot mot demokratin.

Kan inte den politiska församlingen i Ragunda snabbt åstadkomma förbättringar har de diskvalificerat sig själva. Bättring var på väg när både Socialdemokraterna och Centern aviserade säga upp sina ordförandeposter i nämnder och styrelser. Frågan skulle ställas på sin spets vid fullmäktigemötet 18 februari. Ett möte som utmynnade i ett jaså. Politikerna sitter kvar tills vidare i brist på nya namnförslag.

fullmäktigeförsamlingen framstår det här som politisk inkompetens. Var finns den reella drivkraften till förändringar eller förnyelse? Socialdemokraterna under Karl-Anders Andersson och Centern under Sigvard Backlund, måste inse det ytterst allvarliga i situationen och snabbt skrida till verket med förhandlingar över partigränserna. Lös problemen och gör det nu.

råd att vänta längre. För varje dag ökar oron bland de kommunanställda. För varje dag minskar också förtroendet hos en allmänhet som lär le i mjugg åt handlingsförlamningen. Byt ut kommunalrådet och förnya också på ett antal andra ordförandeposter. Det är Ragundas enda möjlighet att komma ur rådande dödläge.

onsdags kväll fanns ett antal människor från allmänheten som bespetsat sig på att få ställa frågor till politikerna. Inför det var dock både fullmäktiges presidium och ordförande Hans Lundqvist kallsinnig. Punkten ströks från dagordningen. Ordförandens motivering: ”Vi måste renodla reglerna. Förra mötets allmänna frågestund blev för yvigt”.

att höra sådana ord från en socialdemokrat år 2009. Hans Lundqvist stryper debatten. I och med det gör han även inskränkningar i demokratin. När han själv dessutom inte var med på förra mötet som han refererar till, (18 december), är hans bedömning om ”yvighet” knappast relevant.

det: När Ragunda bevisligen har både ekonomiska och stora politiska problem, så tillåts inte intresserade kommuninvånare kommunicera detta med sina förtroendevalda. Politikerna lägger locket på. Snacka om att visa förakt för sina uppdragsgivare.