Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Ett hot mot patientsäkerheten"

/
  • Distriktsläkaren Carl Englund och diabetessjuksköterskan Eva Jensvold jobbar på Zätagränds hälsocentral i Östersund. De är mycket oroade för hur situationen ska bli när stafettläkarstoppet träder i kraft 1 juni. Carl Englund har valt att säga upp sig.

Distriktsläkaren Carl Englund har sagt upp sig på grund av stafettläkarstoppet som landstingspolitikerna beslutat om.

– Flera patienter kommer inte att få den vård de behöver och det är ett allvarligt hot mot patientsäkerheten, säger han.

Annons

Carl Englund har jobbat som läkare i tio år på Zätagränds hälsocentral i Östersund. I tjänsten ingår att vara medicinskt ledningsansvarig och handledare för fyra ST-läkare som specialiserar sig inom allmänmedicin.

För ett par veckor sedan hade han inga tankar på att sluta. Nu har han sagt upp sig eftersom han anser att landstingsstyrelsens beslut om att stoppa användandet av stafettläkare gör situationen ohållbar.

Av Zätagränds 7,6 läkartjänster kommer endast 2,5 att vara bemannade och 1 juni träder stafettläkarstoppet i kraft.

– Det är katastrofalt. Det här beslutet måste stoppas, det har tagits helt utan förankring hos oss ute i verksamheten.

Carl Englund säger att personalen vill ha ett stopp på stafettläkareberoendet, men han betonar att det är under förutsättning att det rekryteras fast anställda läkare i stället. Rekryteringen är en långsiktig process som inte går att lösa från den ena dagen till den andra och i den situationen är det nödvändigt att anlita "stafetter", anser han.

– I dag står valet för patienterna mellan att träffa en stafettläkare eller ingen läkare alls. Tar man bort stafettläkarna innebär det att många som behöver läkarvård inte får det och ett sådant system kan jag inte stå bakom och därför säger jag upp mig. Jag älskar mitt jobb och brinner för det, men jag vill kunna se mig själv i spegeln.

Vad ska du göra nu?

– Jag har faktiskt ingen aning. Jag hoppas att landstingsstyrelsen ändrar sitt beslut för jag vill jobba kvar och jag vill jobba patientsäkert.

Stafettläkarstoppet väntas öka arbetsbelastningen på all personal på hälsocentralerna. Trycket är hårt redan i dag.

– Vi kommer inte att orka, det finns risk för långa sjukskrivningar, säger Eva Jensvold, som är diabetessjuksköterska på Zätagränd.

Många diabetiker är beroende av att gå på regelbundna kontroller på hälsocentralen. För dem verkar det råda en viss osäkerhet för närvarande.

– Jag har en lista med diabetespatienter som jag ska kalla. Men jag vet inte om vi har någon läkare att kalla dem till, säger Jensvold.

Annons