Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ett hot mot valfriheten

Annons

Det började med kritik mot friskolevinster. Men Socialdemokraterna i Skåne stannar inte där. I helgen fattade distriktskongressen beslut om att man vill avskaffa det fria skolvalet.

Visserligen har S i Skåne alltid varit kända för att hålla vänsterflanken och göra utspel som går på tvärs mot partilinjen. Men det finns ändå anledning vara bekymrad.

Vänsterpartiet har sedan tidigare samma åsikt som S i Skåne. Och Miljöpartiet har under ledning av Gustav Fridolin i snabb takt tonat ned den positiva syn man tidigare haft på friskolor och valfrihet. Kombinera det med en stark intern S-opinion och konsekvensen av en rödgrön valseger kan mycket väl bli inskränkt valfrihet.

S i Skåne motiverar beslutet med att valfrihet leder till segregation. Vad de då glömmer bort är att även närhetsprincipen ledde till, och skulle leda till, segregation. Tvärtom ökar valfriheten möjligheterna att bryta boendesegregationens konsekvenser.

Däremot har valfriheten lett till att högpresterande elever, oavsett bakgrund, i större utsträckning koncentrerats till vissa skolor, medan andra kommit att få ta största delen av ansvaret för elever med sämre förutsättningar. Det har bidragit till att skolan blivit sämre på att kompensera för elevernas bakgrund och på så sätt ge alla en likvärdig utbildning.

Därför måste vi diskutera åtgärder för att stärka skolans kompensatoriska funktion. Men det ska ske inom ramen för systemet med valfrihet som de allra flesta uppskattar. Att uppmuntra erfarenhetsutbyte mellan skolor, så att fler kan lära av de som lyckas med sitt kompensatoriska arbete, är viktigt. Men det finns också anledning att se över skolpengens utformning, så att den får en tydligare koppling till elevernas förutsättningar.

Det är frågor som tyvärr glömts bort i den evighetsmaskin som diskussionen om vinster och valfrihet har blivit.