Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ett ledarskap värt att lägga på minnet

När valnatten var över stod det klart att Moderaterna störtat ned till 23 procent. En timme innan midnatt aviserade Fredrik Reinfeldt att han avgår som statsminister och som partiledare.
Det är ett katastrofalt valresultat för ett parti som hoppades på att få regera Sverige i fyra år till. Men valresultatet kommer inte påverka Fredrik Reinfeldts efterord.

Det är väldigt ovanligt att en regering blir återvald för en tredje mandatperiod och ett stöd på 23 procent är ett historiskt normalt resultat för Moderaterna. Det bör snarare beskrivas som att partiet varit ovanligt stort under Reinfeldts ledarskap.

Skickliga partiledare och statsmän är en del av Sveriges politiska historia. Somliga blir ihågkomna som legender och påverkar kommande generationer av nya politiskt aktiva i det egna partiet.

En sådan partiledare var Olof Palme och hans betydelse för det Socialdemokratiska partiet. Palme både vann och förlorade regeringsmakten i omgångar men det är för vältaligheten och moraliska ställningstaganden han blivit ihågkommen. Därför citerar socialdemokrater Palmes tal.

Det finns inga skäl att betvivla att Fredrik Reinfeldts kan komma att få en liknande betydelse för Moderaterna. De bortskämda ungmoderaterna har länge saknat legendariska partiledare att se upp till.

Tidigare har Gösta Bohman och Carl Bildt pekats ut i brist på bättre alternativ. Men Bohmans storhet låg i att han käftade med Palme. Bildts storhet låg i en ja vadå – excentrisk personlighet?

I stället har svenska högerpolitiker fått se sig om efter andra förebilder. Nyliberala ideologer som Milton Friedman och Ayn Rand.

Eller gamla statschefer Ronald Reagan och Margaret Thatcher. För första gången finns ett verklighetsnära exempel att inspireras av. En svensk högerledare som faktiskt uträttade något.

Moderaterna har därför en före detta partiledare de verkligen kan vara stolta över.

Alla ledare bär på ett mörker. Som FRA-lagen och annan integritetskränkande lagstiftning. Men det är inte detta moderater själva kommer lägga på minnet.

I stället kommer man minnas att det var under Reinfeldts ledarskap som Moderaterna var med och bildade Alliansen. Med det samarbetet lyckades man bryta Socialdemokraternas maktinnehav och sedan bli återvald. I regeringsställning lanserades arbetslinjen och med den 340 000 nya jobb.

Allt under en ekonomisk stabilitet som väcker internationell avund. Svenska löntagare har efter åtta år av borgerligt styre en månadslön extra varje år. Svarta jobb har blivit vita och Sverige har i dag världens öppnaste arbetskraftsinvandring.

Lägg därtill att han var en högerledare som tog avstånd från främlingsfientlighet och aldrig flirtade med populistiska partier. Fredrik Reinfeldt var inte som andra högerledare runt om i Europa.

Och därför kommer ungtupparna i Moderata ungdomsförbundet idolisera honom.