Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Ett levande teaterhotell som det här finns ingen annanstans"

Den första maj inleds förvandlingen som ska ta Gamla teatern tillbaka till sin forna 1800-tals glans.

– Det kommer vara som att kliva in i en scen i filmen Moulin rouge, bekräftar blivande teaterhotellsägaren Stefan Karlsson.

Han brukar kallas för "hotellkung" Stefan som bland annat äger Scandic Östersunds City och Holiday Club i Åre.

Men ett teaterhotell, har han inte. Förrän i vår.

– Det ska bli ett levande teaterhotell med en stor touch av Moulin rouge, berättar Stefan.

Tvekade du något inför köpet av gamla teatern?

– Nej, det här har jag aldrig tvekat över. Jag har vetat i 10–15 år vad jag skulle vilja göra med det här. Och jag sa till Susanne (Andersson Pripp, nuvarande ägaren) för länge, länge sedan att om du ska sälja någon gång så ring mig.

Tänk 1800-tal, tänk stora rysch-plyschmöbler och ljusprismor. Tänk Mouline rouge och Burlesque, där har du grunden till konceptet.

– Det intima, showiga berörelsehotellet, det är det jag ser i det här, förklarar Stefan Karlsson.

Vad är det som driver dig?

– Det ska vara en upplevelse att bo på hotell. Det är musiken och kärleken till människor. Det ska inte bara vara att bo där och sova i hotellsängen. Det ska vara annorlunda.

Varje dag handlar om mötet mellan människor och att leva lite extra just den dagen, menar Stefan.

– Jag försöker tänka att varje dag ska man försöka göra något som förgyller den dagen. I stället för att måndag till fredag är samma sak och när klockan slår fyra på fredagen då drar man i gång något. Det måste hända något litet under hela veckan, men utan att man ska bli ruinerad.

Alla hotellanställda har en rollkaraktär och kommer att coachas i dels skådespeleri och manusbearbetning nu under våren och sommaren.

Dessutom nämner Stefan att det planeras för en vinbar, en upplevelsebar med skådespel där gäster och hotellpersonalen interagerar, men också dagaktiviteter som lunchföredrag med en typ av "speakers corner"

– Folk får komma hit och berätta om sin sak och besökarna betalar för lunchen men inget för själva föreläsningen. Här kommer det finnas miljöer för alla människor. Man ska komma hit och bli berörd och få inspiration.

Tanken är också att det ska vara en bred blandning av artister som éntrar scenen inne i teatersalen. Allt från Can-can till Björn Skifs kan komma på tal.

Hur ser du på hotellkonkurrensen i staden?

– Det finns ingen konkurrens. Ett sådant här hotell finns inte i Sverige, vi har ingen konkurrens om det här. Vem har gjort det här? Ingen, inte ens ute i världen så vitt vi vet.

Vad har du fått för respons på köpet?

– Jag flyttade till Östersund för ett år sedan och har aldrig känt annat än positivitet här.

Arbetet med att skissa upp den "nya" Gamla teatern påbörjades i fredags. Själva byggnaden är K-märkt och kommer att vara oförändrad, det är interiör som kommer göras om. Och alla förändringar kommer att göras av Stefan och hans team.

– Vi kommer att tillverka all inredning själv. Det har vi gjort tidigare också. Jag har ett team som jag har jobbat tillsammans med jättelänge. Det är inredare, arkitekter, designer, skräddare, tillverkare, fabrikörer och fler. Det är ett vi i det här, inte ett jag.

När siktar ni på att det ska vara klart?

– Nu kör vi på under maj och sommaren med inredningen och så har vi nog allt klart med shower och så till i september, säger Stefan.

Gamla teatern kommer bedrivas som vanligt fram till första maj och all personal som jobbar där i dagsläget kommer att få jobba kvar också när Stefan tar över.

Blir det någon premiär?

– Nja, det där är inte riktigt min grej att skicka ut listor till vissa. Jag är mer för att det ska vara i vardagen, alla får komma och alla är lika.

Hotellet kan ta emot 450 ätande och minst lika många i publiken till showerna. Gamla teatern blir det minsta hotellet som Stefan äger.

– Men det tilltalade mig och jag kände att jag kan göra något utav det här. Den känslan när man känner något för ett projekt, den är fantastisk.

Det är mer passion än lönsamhet i det här?

– Det ska nog kunna gå med vinst det här också. Men det jag hoppas på är ju att det ska bli en mötesplats. En naturlig plats att träffas på och inspireras utav, utan att det kostar skjortan.

Gamla teatern kommer att ha öppet som vanligt fram till den första maj.

Artikeln kommer från 100% Östersund.