Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ett luftslott med 900 lägenheter

Ditt inlägg i debatten, Daniel Kindberg, spär på min övertygelse att du uppträder mer som säljare av mark än köpare.

En säljare bygger luftslott för att trissa upp priset, en köpare jobbar med marknadspriser och fakta. Om köparen bygger slott eller koja på marken ska inte påverka priset.

Ditt luftslott är 900 lägenheter där du vet exakt vad det kommer att kosta när de kanske byggs om fem–tio år. Du bedömer att vinsten blir 170 miljoner kronor. Fantastiskt att veta det långt innan man har byggt.

Det du inte vet är om någon vill hyra svindyra lägenheter på en gammal kaserngård. Nu kommer det vi kallar marknaden in och det är det som är så bra, den bestämmer helt och fullt vad som kommer att hända.

Den avgör hur många lägenheter som byggs, var de ska byggas och hur hög hyran kan bli innan smärtgränsen passeras.

Peab (och alla andra) har insett att det inte går att bygga hyresrätter och få ekonomi på detta. De 100 lägenheter som byggts blir för dyra att hyra.

Vilken målgrupp vänder man sig till? Ungdomar och pensionärer? Knappast! För en barnfamilj som behöver 100 kvadratmeter blir hyran närmare 15 000 kronor i månaden. Att köpa en nyproducerad villa i och runt Östersund blir långt billigare.

Niohundra lägenheter Daniel, det är ditt stora luftslott – tomma lägenheter genererar ingen vinst utan förluster. Men detta kan säkert kompenseras genom höjda hyror för befintliga hyresgäster.

Fakta kvarstår: Det fanns förmodligen ingen annan köpare! Ett bud på 20–25 miljoner hade varit rimligt, då hade kommunen ändå betalat dubbelt så mycket som man en gång fick för marken på 185 hektar (nu köper man blott en tiondel av den arealen). Detta speglar också det pris som ditt bolag Daniel Kindberg betalade för sin mark.

När styrelsen och politikerna säger att de är trygga, och går med på att du och Tord Andnor ska sätta sprätt på, som du skriver, cirka 3 miljarder, sänder det kalla kårar efter ryggen.

Fortsätter slöseriet i den här takten då räcker de pengarna inte långt.

Nils Åke Hallström

PS När det gäller partneringskontraktet på arenan skulle vara kul att veta vilka fler som bjöds in.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel