Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ett lyft att flytta flyget till Hedlanda?

Mångdubbelt fler flygresenärer och ett ekonomiskt lyft för Härjedalen. Det blir konsekvensen om flyget flyttar från Sveg till Hedlanda enligt den utredning som turistnäringen beställt.

Det är teknik- och konsultföretaget Ramböll som gjort flygplatsutredningen som turistchefen i Funäsdalen, Jonas Kojan, presenterade under torsdagen.

Enligt de uppgifter som presenteras skulle både näringen och Härjedalens kommun stå som vinnare om flyget i kommunen flyttar från Sveg till Hedlanda.

Bland annat tror man att 15 000 nya resenärer tillkommer de första 10 åren. Detta skulle ge en total intäkt på runt 8 miljoner kronor. Ytterligare 12 000 internationella resenärer antas tillkomma under år 10 -15 och tillsammans med affärsresenärer når man då årligen 30 000 resenärer.

Ramböll menar i sin utredning att hela investeringen på Hedlanda är betald på 14,5 år. Totala intäkten efter det blir 71 miljoner kronor årligen.

Ramböll har använt kommunens egna siffror när det gäller ekonomiska och sysselsättningsmässiga effekter av turismen i Härjedalen.

– Geografiskt ligger Hedlanda bättre än Sveg. En flytt kommer att öka intresset från olika reseaktörer och flygbolag. Dessutom får vi en produkt som blir lättare att sälja in, säger Jonas Kojan.

Den totala investeringen för utbyggnaden av Hedlanda beräknas till mellan 76-85 miljoner kronor.

Frågan är känslig då det tidigare har diskuterats i kommunen och att det under åren investerats I Sveg. En oenig kommunstyrelse valde även att hoppa av och ville inte vara med i den här utredningen.

– Vi vill inte lägga pengar (50 000 kronor) på en sådan utredning, förklarade då kommunalrådet Gunilla Zetterström-Bäcke (S) med motiveringen att en flytt av flygplatsen är orealistisk för kommunen att mäkta med ekonomiskt.

En lokalisering av Härjedalens flyg till Hedeviken skulle få följden att avstånden till flygplatsen från Sveg blir 6 mil, från Funäsdalen 7 mil och från Vemdalens tre skidområden 1–4 mil.

– Flera andra konkurrerande besöksdestinationer i Sverige stärker sina redan i dag, jämfört med Härjedalens, mycket goda möjligheter till att locka besökande via flyg, menar Maria Cederberg.

– Kan finansieringen lösas på ett bra sätt kan frågan ställas om vi har råd att inte göra den här satsningen.

Kostnaden för utredningen blev runt en halv miljon kronor som näringen i Vemdalen, Hede, Funäsdalen, länsstyrelsen ställt upp med.