Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ett motorsurr man hoppas ska höras över hela landet

STCC-cirkusen är i full gång ute på Åre Östersund Airport och arrangörerna håller tummarna för att den ska bli en publiksuccé.

– Det är ett stort risktagande, säg- er Helen Olausson, på Airport race Östersund AB.

Annons

Det ligger ett konstant motorsurr i luften över flygplatsens gråklädda asfaltsvidder och solen gassar ner över en helt nytillverkad racing- bana där förarna som bäst håller på att värma upp inför kvällens tävlingar.

Medan publiken börjar strömma upp mot den stora läktare som byggts för helgen tappar en av de mindre bilarna greppet i en kurva och voltar ett varv innan den land- ar på alla fyra däcken igen och blir stående.

Få i publiken verkar ta notis om olyckan men funktionärer är snabbt framme vid bilen och allt verkar ha gått bra.

Det är nu två år sedan STCC kontaktade finansmannen Bob Persson för första gången, för att höra om han skulle vara intresserad av att få de populära motortävlingarna till Östersund och redan då började den långa process som har resulterat i helgens jättearrangemang.

– Publiksiffrorna är helt centrala för att det här ska bli lyckat för vår del. Vår förhoppning är att tävlingarna drar 15 000 besökare under båda dagarna och om vi ska se till hur det bruk- ar se ut på andra tävlingar så är det lördagens finaler som drar mest, säger Helen Olausson.

Hon är styrelseordförande för det bolag som skapats för att arrangera STCC under de nästkommande tre åren och själv en av de många privatpersoner och lokala företagare som valt att investera i tävlingarna, med förhoppningen om att de ska kunna växa sig till en lönsam affär.

– Det är ett stort risktagande och det är det riskvilliga kapitalet som har gjort det här möjligt. Det är många som har gått med i det här och grundplåten för hela arrangemanget är de 1,6 miljoner som vi tagit in i aktiekapital, säger Helen Olausson.

Om allt går som planerat förväntas det lokala bolagets del av tävlingen, sponsorer och publiktillströmning, omsätta 7–8 miljoner kronor.

Men enligt Östersunds turistchef, Camilla Olsson, ger ett arrangemang av den här typen vinster långt bortom de kronor och ören som eventuellt trillar ner i arrangörernas fickor.

– Att det blir ett så stort fokus på Östersund och att folk i hela landet ser att det händer spännande saker här, det gynnar oss. Och sedan finns det ju redan ett stort motorintresse i länet, vilket motorsporterna är väl medvetna om och vilket gör att de håller ett öga på oss, säger hon.

Det är oklart hur många besök- are som rest till Östersund för att sitta i publiken under helgen, men bara det faktum att varje STCC-team består av 30–35 personer, och det är 70 ekipage som kommer till start, ger många värdefulla hotellnätter och turistbesök till en stad som annars börjar se slutet på sommarsäsongen.

– Den här gången har närings- livet gjort det väldigt lätt för kommunen. De ska ha cred för allt ni ser här och för oss är det bara att tacka och ta emot, säger Camilla Olsson.