Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ett myller av härjedalingar i Pilgrimsloppet

Etthundrasextio personer åkte över fjällen från Högvålen till Lofsdalen i närmast subtropisk värme och strålande sol i pilgrimsloppet i lördags. De första åkarna kom i mål strax efter en timme och hade då avverkat 28 kilometer. Först i mål på Hovärken var Lars Nelson och första dam i mål var Ida Ingemarsdotter.

Elvaåriga Svegstjejerna Tilde Ingvarsson och Lova Busk, båda 2:54:48, åkte loppet för att hedra Lovas kusin, som inte finns mer, men som åkte pilgrimsloppet i snöstorm en gång. 

Barbro Långström från Sveg, 2:23:45, som växt upp i Sörvattnet, är på hemmaplan och har åkt loppet många gånger. 

– Jag tar det som en trevlig dag på fjället. Jag vet att jag orkar men det kommer inte att gå fort, säger Barbro Långström.

– Som barn åkte vi på skaren, nu finns det ju spår.  

Landslagsvallaren Robert Bergman och sonen Patrik Bergman, båda från Herrö, åkte som ren avkoppling. De vallade med klister eftersom det var blanka spår. Patrik Bergman, 1.11:17, blev nia och var helnöjd eftersom det var hans första tävling i år. 

– Jag hade fördjävligt bra skidor, konstaterar han. Han hade vallat dem själv. 

Robert Bergman, 1.25:05, avslöjar att han hade vallat med en gammal beprövad metod; start universal och rode rossa. Han hade utmärkt glid och hade gärna fortsätta att glida ner i byn, där målet brukar vara istället för att kämpa uppåt, halvvägs till Hovärkens topp, sista biten.

Idrottsläraren Håkan Degselius, 1:29:10, hade en fin tur på fjället och avslöjar att även han gärna hade glidit i mål nere i byn Lofsdalen istället för att ha avsluta med en lång uppförsbacke innan mål. 

Loppets vinnare i herrklassen, Funäsdalssonen Lars Nelson, 1:05:02, såg inte särskilt trött ut. Redan efter åtta kilometer blev han ensam i spåret. 

– Jag hade bra skidor, säger han. 

Ida Ingemarsdotter från Sveg vann damklassen på 1:15:36, säger att hon skulle ha druckit mer eftersom det var varmt. Hon var nöjd med spåren. 

– Jag blev lite trött på slutet men det var kul att åka och trevligt att det var så mycket folk längs hela spåret. 

Det är Lofsdalens SK och Lofsdalsspår som arrangerar Pilgrimsloppet.