Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Ett nederlag att kvinnodagen existerar"

Under lördag kväll spelar duon Systraskap tillsammans med Könsförrädare på Kulturens hus i Luleå. Dessutom kommer Systraskap under året bli aktuella med sin fullängdsdebut på det egna skivbolaget Bassonga.

I ett inslag på ÖPtv framträdde Systraskap med en soptunna som ackompanjemang, och deras första EP pryddes av tygomslag som sytts av dem själva. Att duon Sabina Wärme och Amanda Lindgren har en bredd i sina uttryck och en vilja att nå bortom musiken går inte att ta miste på.

– Vi tänker oss Systraskap som ett kollektiv där musiken är den största delen. Förutom musik har vi många uppslag – och då kan det röra sig om både politiska frågor och visuella idéer, säger Amanda.

De är båda engagerade i att lyfta ämnen som exempelvis kärnkraftsfrågan, jämställdhet och de ökande samhällsklyftorna. Att de startat eget skivbolag är också ett led i att ta ställning – för det småskaliga och att inte behöva marknadsanpassa sig. De bokar även sina egna spelningar, tar egna pressbilder och filmar gärna sina videor.

– Vi har en vision om hur det ska se ut, och vi två kan samarbeta bra kring det vi vill åt, säger Sabina.

Just nu pågår arbetet med deras fullängdsdebut, som ska släppas på det egna skivbolaget Bassonga som de startade förra året.

– Det kändes som en självklar del i vår process, och det känns roligt att jobba även med den biten, säger Sabina.

Planen att under våren inrikta sig på att slutföra skivan har kommit på skam en smula, i och med att de bokat in sig på ett antal spelningar.

– Vi jobbar på många fronter samtidigt i arbetet med skivan, så det är svårt att säga hur mycket som är gjort. Allt är påbörjat, och mycket efterarbete och pålägg väntar, säger Amanda.

– Vi funderar nu både över låtval och formgivningen av fodralet. Ofta kommer många olika idéer samtidigt som vi jobbar med en låt exempelvis, säger Sabina.

Exakt när skivan släpps vill de inte säga, och menar att det gärna kan ske som en överraskning.

Att se Systraskap live skiljer sig ofta en hel del från att höra dem på skiva – inte minst tack vare att man får uppleva deras multimusicerande. Dynamiken är något som de tänker ut redan vid inspelningen:

– Efter att vi börjat jobba med en idé tänker vi direkt på hur vi ska göra det på scen. Man får berätta mer för skivlyssnaren, än vad man behöver göra live. Det kan vara en del av en låt där vi tänker oss att vi ska hoppa på scen – och det vill vi överföra på skiva. Det är en intressant dimension att jobba med, säger Amanda.

Att det är valår tycker sig Systraskap tydligt ha märkt av, inte minst genom att politiken hamnat mer på tapeten och att de själva fått erbjudanden om spelningar i politiska sammanhang.

– Man märker att många fler är på tårna nu när det gäller politik. Det känns som att det finns en vilja och att det pratas på ett helt annat sätt än för två år sedan. Vi har tackat ja till evenemang som känns värdefulla för oss. Vi vill gärna vara med och påverka lite, säger Sabina.

Lördagens spelning med Könsförrädare är ett av många specialevenemang på Internationella kvinnodagen.

– Det är många positiva saker den dagen, men att den existerar visar ju på ett nederlag – att det är ojämställt mellan könen. Dagen existerar på grund av ett förtryck. De tankar man har 8 mars ska man ha hela året, säger Amanda.