Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ett nytt storlag på gång

Har Jämtlandsbasketen ett nytt storlag på gång på ungdomssidan?
Mycket troligt, sedan Östersund krossat allt motstånd (Nyköping, Tureberg, Djursholm) i F15-klassen i RM.

Jämtland Baskets ungdomsverksamhet har de senaste åten upplevt en aldrig skådad utveckling. Klubben har fått fram både lag och enskilda spelare som varit och är i absolut toppklass i Sverige.

Frågan är dock om inte nybildade Östersund Basket har ett lag som kommer att bli det bästa någonsin på jämtländsk ungdomsnivå. Hans Vågströms F15-tjejer sopade rent på hemmaplan i helgens RM-omgång och ser ut att kunna utmana Södertälje och de övriga toppklubbarna.

– Det ska bli spännande att se lottningen till omgång 3, säger Vågström som förra veckan var i Barcelona för att gå steg 3-utbildning.

Välutbildade coacher är A och O för ungdomsrevolutionen inom Jämtland och Östersund Basket. Gamla ligaspelare (Pecka Johansson, Krister och Åsa Blomgren, Roger Lilliesköld, Mats och Eva Lundqvist, Bibbi Hemmingsson, Hasse Vågström, Jonny Ibrahimson, Ingemar Nord) har blivit ungdomscoacher och det har varit receptetet för att skapa breda och vassa lag.

ÖB:s F15-lag är extremt välutbildat. Spelarna tänker rätt, har fundamentala kvaliteter i bollbehandling, skytte och passningar av hög klass. Dessutom spelar det ett lagspel som skulle få äldre lag att rodna av avund.

– Vi har lagt ned mycket tid på tekniken. Det är A och O i basket. Om du ska kunna nyttja din spelförståelse måste du kunna dribbla och klara dig i en-mot-en-spelet. Just nu sliter vi mycket med lagspelet. Det gäller att veta när du ska passa och när du ska dribbla, säger Vågström.

F98 är kanske tidernas bästa Jämtlandslag; hur bra är ni?

– Ungefär lika bra. Vi har individuellt väldigt duktiga spelare och dessutom en bredd som nog är större än 98:ornas. Vi har haft en bra bas när vi började, med två lag. Dessutom är det här laget mycket träningsvilligt, vilket är en förutsättning för att bli bra.

Hur nöjd är du med helgen?

– Det har varit en toppenhelg. Tjejerna ska ha en jätteeloge. Vi har tagit tre odiskutabla segrar.

Sammandrag 1 i Sundsvall gav två av tre segrar och bara Södertälje orkade rå på Östersund. Segerrecptet i helgen var detsamma: fartfylld anfallsspel med högklassiga individualister, men framför allt ett lagspel som sätter spelarna i bra lägen.

– Det mest glädjande har varit lagspelet.

Ni verkar ha alla möjliga spelartyper och dessutom en härlig längd i laget?

– Ja, det är jätteoriginellt. Vi har alltså sex-sju tjejer som är över 170 centimeter. De kan dessutom behandla bollen fint.

Nu väntar omgång 3 i januari, kanske med Östersund som arrangör igen.

– Jag önskar att vi söker igen. Vi har fått toppbetyg av alla lag för ett fantastiskt arrangemang. Men så har vi också en grym föräldrargrupp som har ett enormt engagemang.

Betygsmässigt är det främst fyra spelare som förtjänar extra plus. Guarden Elise Mattsson samt vassa anfallstrion Mika Vågström, Isabelle Aronsson (som hade 27+21+21 poäng i helgen) och Wilma Lilliesköld.

– Elise är vår största vinnarskalle. Hon blir alldeles svart i ögonen om det går illa. Isabelle står ofta rätt. Hon kan missa ett skott, men finns där för att ta returen och lägga i två poäng. Wilma är en fantastisk talang, med stor energi. Hon kan bli hur bra som helst, säger Hans Vågström.

Mika Vågström blev MVP under hela helgen och här har Östersund kanske en kommande landslagsspelare. Hon springer golvet fantastiskt bra, har utvecklad spelförståelse och en imponerande känsla för spelet.