Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ett oprövat kort i fastighetsvärlden

Förändringens vindar kan blåsa snabbt kring utvecklingen av Östersund om Maths O Sundqvist mister inflytandet över sina fastighetsbolag.

Valot Invest var fram tills i går helt okänt. Nu kan det bli dotterbolaget till Carnegie som tar över Skrindan AB.
Spontant känns det lite sorgset. Maths O Sundqvist har ändå varit en naturlig samarbetspartner för både köpmän, politiker och andra näringsidkare när det gällt utvecklingen i Östersund. Han har deltagit i alla möjliga sammanhang. Inte älskad av alla, men ingen kan ta ifrån honom epitetet en stark, engagerad och lokalt tänkande ägare.
Därför gör det skillnad om en Stockholmsbaserad institutionell ägare tar över.
Någon som saknar naturlig lokal förankring. Initialt märks det knappast för hyresgästerna: Fungerar bara underhållet lär det kvitta vem som äger.
Men i förädlingen av själva Östersund och speciellt på Stadsdel Norr, finns många frågetecken.
Här gäller att få in någon som förmår driva på och inte bara sitter med armarna i kors och väntar in den årliga avkastningen på hyrorna. Investeringar vill till.
Nu kan förstås kritikern säga att det inte spelar någon roll: Utan pengar har inte heller Sundqvist haft någon reell chans att vara offensiv via sitt delägda bolag Fältjägaren AB.
Och så är det förstås. Sen finanskrisen slog klorna i samhället sker inte alls vad som tidigare förutspåtts på det gamla regementsområdet. Kommunalrådet AnnSofie Andersson efterlyste i går kväll i tv just en stark och långsiktig partner för Stadsdel Norr. Nu råder ett dödläge som nog knappast heller Valot Invest lär ha muskler att kunna bryta.