Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ett partis kärntrupper får aldrig tas för givna

Ett partis kärntrupper får aldrig tas för ­givna. Därför

måste Centerns ledning ta till sig av kritiken och om­formulera ­delar av sitt nya idéprogramförslag.

Nuvarande skrivningar är för kontrovers­iella. Kanske

attraheras några nya väljar­grupper, men om andra tvärtom inte ­längre känner igen sig, har någonting gått snett.

Ska vi döma av reaktionerna ute i landet är det precis vad som skett. Spetsformuleringar om fri invandring, slopad skolplikt, plattare skatt och framtida möjlighet till månggifte, är bara fyra inslag i det 19 sidor omfattande förslaget.

Men sedan Per Ankersjö presenterade förslaget före jul, är det dessa fyra frågor som dominerat en debatt med höga vågor.

Idéprogramgruppens uttagna svängar har medfört att ett antal tyngre centerdistrikt med Skåne och Östergötland i främsta linjen, nu slagit bakut. Fotfolk har reagerat. Och det är främst de fyra kontroversiella förslagen som många har svårt att identifiera sig med. Därför väntar gemensamma distriktsöverläggningar och förslag till omformuleringar inför framtidsstämman i mars.

Merparten av väljarna borrar aldrig ner sig på djupet i ideologier. Politik fungerar inte så i dag.

I ett ständigt tilltagande mediebrus, där utspel haglar och förslag som lanseras tvärt om ses som konkret politik, blir förslagen till en sanning bara de upprepas nog många gånger.

Visserligen tycks en av poängerna med idéprogramsförslaget vara att just skapa en debatt, men kanske har man här i vissa hänseenden skjutit över målet. Debatten kan också bli kontraproduktiv.

Centern behöver nya väljare, men den jakten får aldrig ske på bekostnad av att kärntrupperna eventuellt känner vilsenhet till sitt eget parti. Risken för det är tyvärr uppenbar av nuvarande reaktioner att döma.

Partiledning och partistyrelse har att agera utifrån denna realitet. De måste ta reaktionerna på allvar. Lyssna in och även de göra omformuleringar. Möta den opposition som bevisligen finns inne i partiet och se till att framtidsstämman i mars når en för alla acceptabel kompromiss.

För partiledaren Annie Lööf gäller nu att hålla tungan rätt i mun. Hon är pressad från snart sagt alla håll. Svaga opinionssiffror, låga förtroendesiffror för hennes partiledarskap och nu en intern debatt kring ideologin, är ingen avundsvärd situation för en färsk ledare.

Partiet måste hållas samman och för det krävs politisk fingerfärdighet. Att kalla detta för hennes elddop är därmed ett understatement.