Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ett praktexempel på katastrofal kommunikation

Landstinget måste måna om sin personal. Därför var avvisningen av nio sjukhusanställda från torsdagens landstingsfullmäktige ett praktexempel på katastrofal kommunikation. Störst skuld har ordföranden Hans Lundqvist som visade noll fingertoppskänsla.

I timmar debatterade politikerna besparingsprogrammet. Från talarstolen hördes också självkritiska röster om bristande intern kommunikation. Bakgrunden var veckor av intensiva diskussioner om personalnerdragningar, schemaändringar och lönesänkningar.

När nio vårdanställda ville ställa frågor under allmänhetens frågestund fanns chans till bot och bättring. Politikerna sumpade alltihop. Ordföranden Hans Lundqvist visade ett paragrafrytteri av stora mått. Med kommunallagen i ryggen vägrade han låta gruppen komma till tals. Frågorna var inte anmälda i förväg. Därför uteblev dialogen.

Det hade varit så enkelt att improvisera. Ajounerat mötet, lyssnat till de vårdanställda utanför protokollet och visat dem respekt. Den insikten fanns tyvärr inte. Politikerna satt där handfallna.

Ett redan spänt läge mellan chefer/politiker visavi alla vårdanställda, blev knappast bättre av det som hände på Folkets hus. Efteråt visade enstaka politiker visserligen ånger över utebliven handlingkraft, men då var skadan redan skedd.

Den som sitter på politisk makt måste ständigt tänka på sin roll i förhållande till det ämbete som utövas. Landstingsordföranden Hans Lundqvist saknar denna insikt. När han taktlöst agerade mot de vårdanställda i torsdags var det kulmen på en kapitalt misslyckad förmiddag som mötesordförande.

Innan hade nämligen ett antal av hans politikerkollegor fått verbala piskrapp från en nonchalant, raljant och till synes maktfullkomlig ordförande. När moderaten Lisa Sallin exempelvis ville ställa en fråga om Rakel, (polisens kommunikationshjälpmedel), gjorde han ett utfall som gör att hon lär fundera både en och två gånger innan hon nästa gång går upp i talarstolen.

Att han sen visade sig ha fel och tvingades be om ursäkt hör liksom inte hit.

Hans Lundqvist har att i rollen som landstingets ordförande hålla ordning och reda, men samtidigt inte reta gallfeber vare sig på sina politiska kollegor eller på andra som övervarar landstingets sammanträden.

Tyvärr verkar han mötestrött. Blasé över att kanske ha lyssnat till debatter som han hört femtioelva gånger förut. Men då gör han bäst i att lämna över stafettpinnen, helst så fort som möjligt.