Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ett stabilt Östersundshem är bra för Östersund

Med anledning av den senaste veckans artiklar i ÖP om vår översyn av hyresnivåerna vill jag beskriva bakgrunden.

Enkelt förklarat har vi för lite pengar för att klara våra åtaganden långsiktigt. Det handlar främst om brist på medel till det skenande underhållsbehovet av våra fastigheter, som blir allt mer nedgångna. Förfallet leder till missnöjda hyresgäster och jag blir uppriktigt bekymrad när Hyresgästföreningen inte vill ta till sig detta faktum. Läget är allvarligt och agerar vi inte nu drabbas framtida hyresgäster än hårdare. Alternativet är att låna pengar, men det ser jag inte som en framkomlig väg.

Bristerna i fastigheternas skick beror på att vi av historiska skäl har pressade hyror, delvis beroende på en tro på att låga hyror skulle bidra till Östersunds attraktionskraft och tillväxt. Vi får rannsaka oss själva och inse att den inställningen har skapat problem, både för dig som är hyresgäst och oss på Östersundshem. Det vill vi nu rätta till genom en korrekt hyressättning, både inom vårt eget bestånd, men också i förhållande till övriga fastighetsägare i kommunen.

Dessutom måste vi säkra den nybyggnation som vi på vår ägares, Östersunds kommuns, uppdrag ska producera de kommande åren och för att klara det krävs en stark ekonomi. Sedan är det ett faktum att vi, liksom alla andra bolag, behöver göra vinst för att stärka bolaget.

När vi når positivt resultat går sedan varje möjlig krona tillbaka till bolaget och till våra hyresgäster. Om pengar gått till andra ändamål än till att stärka bolaget hade jag kunnat förstå Hyresgästföreningens upprördhet. Men inte nu, då vi arbetar för att långsiktigt och ansvarsfullt forma ett stabilt och starkt Östersundshem, som är till nytta för både hyresgäster och övriga invånare i Östersund.

Vi ska nu förhandla med Hyresgästföreningen om hyror i tre fastigheter inom vårt bestånd, men det handlar inte om vanliga förhandlingar utan om hyressättning utifrån bruksvärde. Eftersom vi saknar erfarenhet av den typen av förhandlingar har jag tagit hjälp av Fastighetsägarna, en branschorganisation för fastighetsägare och inte någon konkurrent, som felaktigt hävdas i artikeln i ÖP. Bakgrunden är att vi vill lära oss metoder för att hitta rätt bruksvärdesnivåer. På så sätt får vi veta våra lägenheters bruksvärde och kan därefter förhandla för att få en korrekt hyressättning, både inom vårt eget bestånd och jämfört med övriga fastighetsägare.

Och just ja, Fastighetsägarnas statistik som visar att vi har 160 kronor lägre snitthyra per kvadratmeter och år jämfört med övriga fastighetsägare är givetvis inget påhitt, utan statistik som Fastighetsägarföreningen, vilka har tillgång till de flesta hyrorna i kommunen, har tagit fram.

Om du vill veta mer är du välkommen att kontakta oss. Vill du läsa mer om förhandlingarna har vi ett utförligt fråga-svar-dokument på vår webbplats. Och vill du veta hur vi fördelar pengarna från hyran hittar du det i samma dokument.

Bengt Rådman

vd Östersundshem 

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel