Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ett steg närmare alkohol i den nya arenan

Den planerade alkoholserveringen i nya Östersund Arena har fått socialnämnden att ställa frågor till kultur- och fritidsnämnden. Dels eftersom idrottsföreningar ska vara med och driva restaurangen, dels eftersom kommunen äger själva lokalen. Men kultur- och fritidsnämnden ser inga hinder för alkoholservering.

I Östersund Arena ska ett nybildat bolag driva restaurang, kafé och kiosk. Bolaget ägs av idrottsföreningarna ÖIK, ÖBS, IF Castor samt krogföretaget KMM nöjen.

Nu har bolaget skickat in en ansökan till socialnämnden om att få servera alkohol i arenan.

Under till exempel hockeymatcher kommer serveringen att ske i vissa delar av lokalen, men restaurangbolaget vill ändå ha tillstånd för hela arenan, för att exempelvis kunna servera ett slutet sällskap i foajén eller om det är någon show i stora hallen.

I samband med ungdomsevenemang kommer alkohol inte att serveras, enligt ansökan.

Socialnämnden har i sin tur bett om synpunkter från kultur- och fritidsnämnden.

Socialnämnden är nämligen osäker på om kommunens regelverk tillåter att föreningar är med och äger ett bolag som serverar alkohol, och dessutom om alkohol får serveras i kommunala lokaler.

Men kultur- och fritidsnämnden ser inga problem med det, eftersom serveringen vänder sig till vuxna människor. Det påverkar alltså inte de regler nämnden har för att ge bidrag till föreningars barn- och ungdomsverksamheter.

När det gäller om alkohol får serveras i kommunens lokaler hänvisar kultur- och fritidsnämnden till ett beslut som togs i kommunfullmäktige i mars 2013.

Då reviderades nämligen Östersunds kommuns alkohol- och drogpolicy. För att få krögare intresserade av att driva restaurang ska möjligheten finnas att serveringstillstånd kan beviljas.

Men för att "tydliggöra att idrottsutövande och servering av alkoholdrycker inte får sammanblandas" får inte alkohol förekomma på läktare under idrottsevenemang, utan då bara i särskilt avgränsade delar av lokalen.

Socialnämnden har sitt nästa sammanträde 20 november.

Arenan invigs 6-7 december.