Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ett steg närmare ett kulturhus

Biblioteket ska byggas om och utökas med en konserthall. Enligt planen ska det börja byggas 2018 och 100 miljoner kronor är avsatta i ett första skede.
Östersund ska få sitt kulturhus.

Karin Thomasson (m), kommunalråd och ordförande i kultur- och fritidsnämnden, är säker på sin sak. Det kulturhus som har efterfrågats i Östersund i många år ska byggas.

– Vi är politiskt eniga om att vi ska ha ett kulturhus i Östersund och vi har tagit så många beslutet i den rätta riktingen att jag inte kan se hur det ska kunna bli tvärstopp, säger hon.

Tanken är att det ska byggas en konserthall för akustisk musik på bibliotekstomten - och därmed har Östersund fått ett kulturhus.

– Jag kallar det för kulturhus, vi ska bygga på med en konserthall kring biblioteket och om det inte blir ett kulturhus så vet jag inte vad ett kulturhus är, säger Karin Thomasson.

Exakt var på bibliotekstomten konserthallen ska byggas är ännu inte bestämt.

– Det finns flera möjligheter: man kan bygga på biblioteket, bygga ut mot Artillerigatan eller mot rådhuset, menar Karin Thomasson.

100 miljoner kronor är avsatta för byggnationerna, men Karin Thomasson är säker på att det inte kommer att sluta där.

– Det kommer naturligtvis inte räcka, men det är i alla fall en markering.

Samtidigt som den nya konserthallen ska byggas ska bibliotekets golv renoveras. Fastigheten står på svällskiffer och golvet har fått så stora sprickor att några avdelningar i det som kallas för magasinet är avstängda. Den renoveringen är sedan tidigare beräknad till att kosta cirka 15 miljoner kronor.

Det var för fyra år sedan som en grupp kulturutövare i Östersund, under namnet Startskott, började sin kampanj att få ett kulturhus. De bjöd in till en stödgala på Gamla Tingshuset, där inträdet var en krona, och överräckte sedan en påse med enkronor till kommunalråd AnnSofie Andersson (s) som en symbolisk grundplåt till ett kulturhus.

Kommunen beslutade att göra en kartläggning av behovet av kulturlokaler i Östersund. Kartläggningen landade i att det mest akuta är behovet av en konsertlokal för akustisk musik. Som nu ska byggas på bibliotekets tomt.

Efter kartläggningen tillsattes en kulturhusutredning och under 2016 ska utredningens ledningsgrupp presentera ett förslag till kommunstyrelsen om exakt var kulturhuset ska byggas, hur mycket det ska kosta och hur det ska drivas. Efter det ska förslaget upp i kommunfullmäktige och för att det ska kunna börja byggas 2018 måste det läggas in i budgeten för 2017.

Förutom Karin Thomasson består ledningsgruppen bland annat av andra politiker, tjänstemän, bibliotekschefen och en arkitekt. Gruppen har för bara några veckor sedan varit på studieresa och tittat på kulturhus. De har bland annat varit i Umeå, Piteå och Luleå.

– Det börjar bli mer verkligt nu. Vi har varit ute och tittat på kulturhus och vi har en arkitekt inkopplad. Vi har kommit ett stort steg närmare, säger Karin Thomasson.

Det var meningen att kulturhuset skulle börja byggas redan 2017, men planerna har skjutits upp på grund av renoveringarna av Storsjöteatern. Det finns förslag på allt från ett nytt kafé till en ny entré, men först och främst ska ny teknik in.

– Det vi vet måste göras är att sätta in ett nytt råsystem och förbättra tekniken, och stora scenen ska bli djupare. Det finns många förslag och vi har inte beslutat något ännu, men det som är angeläget är att det ska bli bättre för de som jobbar på scenen, säger Karin Thomasson.

Renoveringarna av Storsjöteatern beräknas kosta kring 20 miljoner kronor. Förutom ny teknik och en djupare scen kommer det även investeras i ett flyttbart dansgolv till teatern. Just ett dansgolv var ett behov som uttalades i kulturinventeringen.

– Vi anser att vi har löst det behovet genom att köpa in det flyttbara golvet, säger Karin Thomasson.

Efter sommaren ska kulturhusutredningens ledningsgrupp träffas igen. Då hoppas Karin Thomasson bland annat att arkitekten ska kunna visa förslag på hur det nya kulturhuset ska se ut.

– Det enda som kan sätta käppar i hjulet för det här nu är att det dyker upp någon annan akut investering som går före.