Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ett viktigt budskap som förenar


Presidenttalet, Storsjöyrans stora grand finale beskrivs ofta som något spexigt och humoristiskt. Det är det också. Men presidenttalet erbjuder också djup och ett budskap vi alla bör kunna förenas bakom.

Rent symboliskt är det en förenande institution för alla som bor i länet, eller ”republiken” om man så vill. Republiken Jämtland som symbol är en bra motkraft mot det dåliga kulturella självförtroendet som många bär med sig. Och med dåligt självförtroende kommer slutenhet och inskränkthet. Ett motstånd mot att ta del av omvärlden i fruktan av att man ska förlora det egna.

Men människor kan förena sig runt alla möjliga värderingar och symboler. Det kan handla om kärlek eller hat. Sen har vi alla de ord som är besläktade med kärlek och hat. Som vänskap eller våld. Att vara förenade har alltså inget egenvärde. En förening bakom våld är inget värde att åtrå. Inte heller symboler av hat.

För att förstå varför Storsjöyrans presidenttal är större än en musikfestival måste vi alltså studera de värden vi förenas kring på Stortorget.

Den flitige yranbesökaren vet att Sveriges regering, EU och Sundsvall sällan undkommer en attack eller syrlig kommentar. Inte heller världens makthavare där Vladimir Putin i år fick utstå hård kritik för sin blodtörst gentemot Ukraina och övriga grannländer.

Omvärldsanalysen i presidentens tal är ofta bra men det är inte den delen som är viktig. I den utrikespolitiska debatten är Ewert Ljusberg trots allt tandlös. Nej, ett annat vanligt återkommande tema i presidenttalet berör öppenhet, humanism och solidaritet.

Det är bakom det budskapet vi alla förenas. Jag minns ett tidigare presidenttal där Ewert Ljusberg beskrev det som att Sverigedemokraterna ska känna sig lika välkomna i Jämtland som en slaktare under ett veganmöte. Det var fyndigt och träffsäkert.

Årets presidenttal innehöll också en lovsång om öppenhet. Vår nya landshövding Jöran Hägglund hälsades välkommen genom en order om att hålla republiken öppen mot omvärlden. Talet var en predikan om att människor från alla delar av världen ska känna sig välkomna här.

Öppenhet och omsorg inför varandra är just sådana värden vi alla bör kunna förenas kring. Och det utgör en bättre gemenskapsberättelse än den om tjuriga surjamtar.

Därför stod åtminstone en ledarskribent i publiken, stolt och rörd när presidenten uppmanade samtliga i publiken att kliva fram och stå upp för människovärdet. Öppen och omsorgsfull. Det är jämtländskt att vara.