Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Etta på Stortorget inleder helg för billigare boende

På torsdag ökar antalet lägenheter i Östersund, med en 15 kvadratmeter liten enrummare på Stortorget.

Den är en del av Hyresgästsförenings kampanj över veckoslutet.

– Vi vill belysa de ungas situation på bostadsfronten, säger Anne-Christine Strömberg som är ordförande för Hyresgästföreningen i Östersund.

Enrummaren som byggts i en container och inretts är ett exempel på en lägenhet med låg hyra tack vare liten yta och normal standard. Och därmed möjlig att hyra även för unga människor med låga inkomster.

– Det måste byggas så att folk har råd att bo. Det är det största dilemmat här. Det nybyggda står tomt för att ingen har råd att bo där. Samtidigt växer bostadskön och det är de unga som drabbas, säger Anne-Christine Strömberg.

Hon hänvisar till kommunala Östersundshems bostadskö där 19 900 personer står i kö för ett hyresboende, varav 6 900 är yngre än 25 år.

Långt ifrån alla söker aktivt bostad. Men 2 800 av de unga under 25 har sedan i somras loggat in och kollat efter lediga lägenheter.

– De flesta unga vuxna bor hemma, hos kompisar eller tillfälligt i andra hand. Det är en himla otrygg tillvaro de lever i.

Anne-Christine Strömberg pekar på mer i de tuffa villkoren för unga vuxna, mellan 16 och 25 år gamla.

– I dag ska du vara flexibel och kunna flytta, och då behövs hyresrätter.

Under helgen, i Storsjöteatern och på Stortorget, blir det debatter och diskussioner mellan folk från hyresrättsrörelsen och privata och kommunala fastighetsägare – och allmänheten.