Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

EU är fortfarande en herrklubb

Mer än 30 år efter det att­ Internationella kvinnodagen instiftades är kvinnan fortfarande uttittad för ytan, men samtidigt osynlig. Åratal av jämställdhetsarbete har inte tagit demokratin så långt som man (och kvinna) önskat.

Moderaterna gör därför det radikala och bestämmer sig för att det ska bli varannan damernas i valet 2010. Lägg därtill idén om att 20 procent ska vara helt nya i politiken – de får inte ha haft någon förtroendevald post tidigare – och det finns skäl att ifrågasätta om det radikala verkligen är det rätta. Om målet helgar medlen, eller hur det är.

och öppna partiet för människor med olika erfarenhet är förstås jättebra. Säkert kan det ge en injektion till moderaterna i form både av nya väljare och nya duktiga politiker. Det förutsätter dock att partiet sätter ner fötterna rätt i kvoteringsdebatten.

Att sortera människor, även om det sker under rubriceringen positiv särbehandling, är hursomhelst en form av diskriminering. Hur dåligt jämställdhetsarbetet än går så blir kvotering därför aldrig ett verktyg helt förenligt med liberal ideologi.

Så vad gör man (och kvinna)? Det har pratats länge om jämställdhet i både politiken och näringslivet. Alldeles för lite händer.

visar att många svenska kvinnor inte tycker att EU-samarbetet påverkar deras liv alls. Politiken är för mansdominerad och frågor som rör barnledighet, löner och kvinnovåld prioriteras inte.

Bara två av Europaparlamentets talmän har varit kvinnor genom åren.

Ska demokrati nu ska definieras folkstyre måste de 52 procent av befolkningen som kvinnorna utgör, på frivillig väg släppas in i herrklubben EU.

Med fler synliga kvinnor i europapolitiken skulle mansdominansen luckras upp, både sett till representation och sannolikt också gällande de politiska frågorna. Men det förutsätter att kvinnor i högre grad antar den utmaningen.

på måndag och är alltså så när som på ett år jämngammal med 51-åringen EU. Barbie har haft som främsta hyvudbry att vara snygg, avklädd och glittrig medan alltjämt mansdominerade EU haft freden och säkerheten som prioriterat mål.

På sitt sätt vittnar det om paradoxen som verklighetens kvinnor tvingats leva med under de decennier som gått sedan både Barbie och EU konstruerades. Uttittad och bedömd efter ytan, men osynliggjord i maktens djupa korridorer.

Det får inte ta 50 år till innan vi helt enkelt kan prata om kompetenta människor utan att först dela upp dem i kön.