Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

EU borde lära sig lite av Melodifestivalen

Tänk om EU-parlamentsvalet var som Melodifestivalen. Tre minuters direktsänt valtal sedan röstning. Går Jens Nilsson till semifinal?
Nästan en otänkbar tanke.

Annons

Jag menar alltså jämförelsen melodifestivalen/valet men det finns en del att lära för det politiska systemet när det gäller uppmärksamhet. För fem år sedan röstade 2,6 miljoner svenskar i parlamentsvalet till EU, röstdeltagande var 38 procent. Finalen i den svenska uttagningen till Melodifestivalen sågs av 3,6 miljoner.
Politikerna framhåller gärna EU som ett fredsprojekt. Turkiet och Kroatien klampar på porten till EU. En del av valets kandidater försöker värva röster på förslaget att stänga ute nya medlemsländer.
I kvällens final tävlar både Turkiet och Kroatien med låtar som har en sak gemensam:. Blandningen av  folkmusik och popschlager, just den kulturkrock som gör melodifestivalen spännande.
I Turkiets huvudstad Istanbul bor 15 eller 20 miljoner människor. I en ständig ström rullar långtradarna uppe på broarna över Bosporen, porten mellan Europa och Asien. Förstår man inte kraften i utvecklingspotentialen där, bygger argumenten mer på nationellt navelskåderi än fredsprojekt.
Med Europaögön blir Melodifestivalen ett fredsprojekt på gräsrotsnivå. Kanske låter det högtravande men lyssna på låtarna ikväll och bedöm själv. Det är rätt kul, att leta politik och budskap bakom refrängerna. När Maria Serifovic med sån glöd sjöng låten ”Molitva” så att hon vann för Serbien 2007 betydde det nog mer för relationen mellan människor på Balkanhalvön än EU-parlamentarikernas samlade valtal. Serbien deltog i tävlingen som självständig stat och det var första gången på tio år som segrarlåten inte sjöngs på engelska. Låttiteln betyder ”bön”. Sedan är det en annan sak att Albanien kom med anklagelser om låtstöld.
Visst nationalismen kan gå för långt. Mest intressant med årets tävling är kanske landet som inte finns med. Georgien hoppade av när Europeiska TV-unionen stoppade bidraget ”We don´t wanna Put ín”. Att förklara sig med regeln ”att inga texter eller gester av politisk natur tillåts” framstår som lite löjligt. Det blev väl för stormakts-känsligt helt enkelt, som Tingeling.
När guldskorna vann för Sverige för länge sedan stod jag på ett lerigt målgärde under Tiomilaorienteringen. I mörker och regn dansade plötsligt bröderna Herreys fram på den stora elektroniska resultattavlan. Jag tror att vi kände någon slags stolthet där i leran.
På 1980-talet kom Melodifestivalsegrarna från Irland,  England, Västtyskland, Luxemburg, Sverige, Norge, Schweiz och Belgien. Jämför med de åtta senaste årens vinnare: Estland, Lettland, Ukraina, Grekland, Finland, Serbien och Ryssland.
I kväll håller jag inte på Sverige. Det är roligare om Moldavien vinner.
Men visst vore det ännu mer intressant om tävlingen gällde platserna i EU-parlamentet … och Jens Nilsson ställde upp med Offerdals spelmanslag.

Mer läsning

Annons